De Russische politie heeft op zondag al minstens vijfduizend aanhangers van Poetins belangrijkste opponent Aleksej Navalni opgepakt tijdens protesten om diens vrijlating te eisen.

In minstens 35 Russische steden zijn zondag ruim 5.000 demonstranten opgepakt, volgens burgerrechtenportaal OWD-Info, gespecialiseerd in het monitoren van protesten. Volgens het portaal zijn er in de hoofdstad al 1.500 mensen opgepakt.

Ook de vrouw van Navalni, Joelia Navalnaya, is gearresteerd door de Russische politie tijdens het protest in de hoofdstad, posten medestanders op sociale media. Ze werd vorige week ook al opgepakt, tijdens een betoging tegen de opsluiting van haar man.

De politie had op voorhand strenge maatregelen genomen. Zeven metrostations werden in Moskou afgesloten en meerdere straten werden geblokkeerd.

De aanhangers van Navalni hebben voor het tweede weekend op rij in heel het land opgeroepen tot protest. Aleksej Navalni (44) keerde eerder deze maand naar Rusland terug, nadat hij in Duitsland behandeld was voor een bijna fatale vergiftiging met het zenuwgas novitsjok. Bij zijn aankomst in Moskou werd hij, zoals aangekondigd, meteen in voorlopige hechtenis genomen in afwachting van een proces volgende week. Navalni houdt Poetin en de geheime dienst FSB verantwoordelijk voor de aanslag op zijn leven, maar zij ontkennen.