Wichelen verhoogt dijk, ook verschillende andere waterlopen staan erg hoog
Foto: belga

In Wichelen in Oost-Vlaanderen dreigden door de regen van afgelopen dagen zaterdag enkele huizen onder water te komen. In samenspraak met de aannemer en De Vlaamse Waterweg heeft de gemeente de dijk daarop tijdelijk verhoogd. Ook op andere plaatsen in het land is het debiet van waterlopen sterk gestegen.

‘Doordat er werken aan de dijk bezig zijn, stond het water zaterdagochtend plots bij manier van spreken op amper één centimeter onder de dijkrand’, zegt burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN).

Volgens de burgemeester zijn er in Wichelen twee problemen. ‘De Bosbeek mondt uit in de Schelde, maar door de hoge waterstand van de Schelde kon het water niet meer weg en dreigde het op straat te lopen.’ In overleg met de gouverneur en de civiele bescherming is daar nu een extra pomp geplaatst om het water uit de Bosbeek te pompen. Ook de brandweer pompte vrijdag al water weg.

Zaterdagochtend werd ook de gemeentelijke crisiscel samengeroepen en de gemeentelijke noodfase afgekondigd. Aan de Schelde wordt een nieuwe dijk aangelegd en is de oude dijk deels afgegraven om een baan aan te leggen voor werfverkeer. ‘Deze ochtend stond het water van de Schelde er bij manier van spreken amper één centimeter onder de dijkrand’, zegt burgemeester Taylor. In overleg met de aannemer en De Vlaamse Waterweg werd daarop de dijk opnieuw verhoogd. ‘Men heeft mij gegarandeerd dat die nu voldoende hoog is.’

Lanaken houdt waterstand Maas in de gaten

Ook het debiet van de Maas is sterk gestegen en het peil bedroeg zaterdagnamiddag 44 meter. ‘Op een dag tijd is het waterpeil twee meter gestegen. We zijn op onze hoede. Het is nog altijd een meter onder het waakpeil van 45,5 meter, terwijl het alarmpeil 46,8 meter bedraagt’ vertelt burgemeester Marino Keulen (Open VLD) van Lanaken.

Er hoeven ondanks het aanzienlijke waterdebiet in de Maas geen maatregelen getroffen te worden. Wandelaars en fietsers moeten er wel rekening mee houden dat sommige paden onder water staan en niet toegankelijk zijn. ‘De winterbedding is volledig beschikbaar. Er is geen gevaar voor bewoners of dieren. Het gehucht Herbricht is te voet nog altijd toegankelijk, maar onze technische dienst houdt via een beurtrol toezicht’, aldus Keulen.

In Dilsen-Stokkem is de situatie gelijkaardig, klinkt het bij burgemeester Sofie Vandeweerd (Open VLD). ‘Deze week hebben we al een aantal wegen naar de Maas met nadarhekken afgesloten, maar er zijn nergens problemen. De Maasbedding is met de jaren aanzienlijk verbreed door natuurgebied en grindwinningsgebieden, waardoor het nu een soort natuurlijk wateropvangbekken is geworden.’

In Maasmechelen is er wel hinder voor een veerpont. Zo is op de grens tussen Meeswijk en Berg in Nederlands-Limburg de autoveerpont wegens de hoge waterstand vrijdag uit de Maas gehaald.

In Maaseik is de Labaerdijk onder de Maasbrug preventief afgesloten met damplanken.

Ook wateroverlast in Luik

Een camping in Esneux, aan de Ourthe nabij Luik, liep vrijdag anderhalve meter onder water en daar is zaterdag nog geen verbetering opgetreden. De campingbewoners worden intussen opgevangen aan de sporthal. Het gaat om een tiental mensen, onder wie ook kinderen.

De situatie verslechterde zaterdag niet, maar het water trekt ook niet weg. In verschillende huizen in Esneux staan kelders onder water. Vooral in de lagergelegen gebieden heeft het leeg pompen van die kelders geen zin, zolang het waterniveau op straat niet daalt, luidt het bij de brandweer.

Ook aan andere rivieren in Wallonië, zoals de Amblève en haar zijrivieren en de Our, geldt er verhoogde waakzaamheid voor mogelijke overstromingen. Door de nieuwe regenval van zaterdag verwacht men immers dat het water er niet snel zal zakken.