AstraZeneca levert volgende zondag eerste doses, iedereen gevaccineerd ‘richting september’
Foto: AP

AstraZeneca zal volgende week zondag de eerste 80.000 doses leveren, tien dagen later volgen nog eens 300.000 doses. Dat heeft de taskforce vaccinatie bevestigd. Als er geen verdere vertragingen zijn bij de leveringen, zou iedereen ‘richting september’ zijn eerste vaccinprik gehad moeten hebben.

AstraZeneca, het farmabedrijf dat gisteren groen licht kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) voor zijn vaccin, levert op 7 februari de eerste 80.000 doses voor ons land. Op 17 februari volgt de tweede levering van 300.000 doses. Dat heeft de taskforce vaccinatie gemeld in het wekelijkse vragenuurtje op zaterdag.

Voor wie die vaccins zullen zijn, is nog niet duidelijk. Zal ons land het vaccin gebruiken voor 55-plussers? Daarop had de taskforce nog geen antwoord. Eerst moet de Hoge Gezondheidsraad het rapport van de EMA inzien, en dat zou uiterlijk zondagavond gebeuren. Op basis van het advies van de Hoge Gezondheidsraad zal de taskforce dan de ministerraad adviseren.

Het EMA bevestigde gisteren dat er onvoldoende data zijn om de werkzaamheid bij 55-plussers te becijferen. Toch krijgt het vaccin een goedkeuring voor het gebruik bij álle volwassenen. De EU-lidstaten moeten zelf beslissen of ze het vaccin geschikt achten voor hun landgenoten ouder dan 55 jaar.

AstraZeneca: één bijsluiter, 27 mogelijke lezingen

Tegen september iedereen een prik?

De vaccinatie van de eerste doelgroep, de wzc-bewoners, ligt ietsje voor op schema. De taskforce verwacht nog steeds dat aan het einde van de zomer, ‘richting september’, iedereen een eerste prik zal hebben gekregen. ‘Richting september zou iedereen gestart moeten zijn met de vaccinatie’, zei voorzitter Dirk Ramaekers. Voorwaarde is wel dat er geen nieuwe grote leveringsproblemen plaatsvinden.