Nederlandse politie extra waakzaam voor ‘kapen’ van rustige demonstraties
Archiefbeeld van rellen in Eindhoven Foto: BELGAIMAGE

De Nederlandse politie is voorbereid op nieuwe demonstraties in het weekend en extra waakzaam op ongeregeldheden. De kans bestaat dat rustige demonstraties worden ‘gekaapt’ door relschoppers, waarschuwt korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie.

‘In het weekend hebben we niet alleen te maken met de avondklok, maar overdag ook met demonstraties die “gekaapt” kunnen worden.’ Van Essen wil niet speculeren of hij zaterdag of zondag nieuwe ongeregeldheden verwacht. ‘Ik doe wel een oproep aan eenieder: houd je aan de maatregelen. We komen hier alleen maar gezamenlijk uit. Hoe strikter we ons aan de maatregelen houden, des te groter de kans dat we er eerder van af zijn’, zegt Van Essen.

Manifesteren is een grondrecht, zegt Van Essen. ‘Mensen mogen hun ongenoegen uiten, mits ze zich tijdens manifestaties aan de maatregelen houden. Gemeenten kunnen voor demonstraties beperkingen opleggen, bijvoorbeeld door een maximumaantal bezoekers aan te houden of een plaats aan te wijzen.’

‘Risico op kapen is er’

Van Essen wil organisatoren waarschuwen. ‘Het risico op kapen is er. Dat is een zorg die erbij komt. Daar zijn we extra alert op. Mensen die zonder kwaad in de zin hun ongenoegen gaan uiten over de maatregelen, dat is gewoon te “handelen”.’

In verschillende Nederlandse gemeenten is dit weekend een noodverordening van kracht uit angst voor nieuwe ongeregeldheden die samenhangen met de avondklok. De politie heeft op de plaatsen waar de maatregel van kracht is meer bevoegdheden om mensen aan te houden en te fouilleren. Onder meer in Apeldoorn, Venray en Meppel hebben de burgemeesters een noodverordening ingesteld vanwege aangekondigde rellen. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft twee manifestaties verboden die voor zondag in zijn stad waren aangekondigd.