Vanaf maandag sneltests voor bezoekers in woonzorgcentra
De bewoners in woonzorgcentra moesten het lange tijd stellen met enkel raambezoek.

Vanaf maandag 1 februari kunnen de Vlaamse woonzorgcentra bezoekers testen op covid-19 met een sneltest. Bezoekers die positief testen, krijgen dan geen toegang tot het woonzorgcentrum.

Met de dreiging van een mogelijke derde golf en meer besmettelijke varianten kunnen woonzorgcentra een extra veiligheidsstap inbouwen. Daarom levert de Vlaamse overheid de sneltests. Het gebruik van de gratis sneltests is vrijwillig, zowel voor de woonzorgcentra als voor de bezoekers.

‘Samen met de lokale medisch verantwoordelijken kan een woonzorgcentrum de epidemiologische situatie in de regio inschatten en in sneltests voorzien voor bezoekers als een extra preventieve maatregel’, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Dat kan ook de reflex vermijden die er nu soms toch nog is om naar een volledig bezoekersverbod te grijpen als er meer besmettingen of varianten de ronde doen.’

Sneltests kunnen een extra middel zijn om een bezoekersstop te vermijden. ‘Het uitgangspunt blijft dat het niet kan om de deuren volledig te sluiten’, klinkt het in het persbericht. ‘Alleen bij een uitbraak en na een beslissing van de burgemeester of de gouverneur kan een tijdelijk bezoekverbod gelden, voor een beperkte tijd.’ Het bezoek in woonzorgcentra blijft wel beperkt, ook na de vaccinatieronde.

Wie positief test, mag niet binnen. Wie negatief test, mag wel binnen maar moet zich aan de voorzorgsmaatregelen houden: handen wassen en een chirurgisch mondmasker dragen.