‘Qanon-sjamaan’ wil getuigen tegen Trump op impeachmentproces
Jacob Chansley (tweede van rechts) voelt zich verraden door Donald Trump, zegt zijn advocaat. Foto: AP

Jacob Chansley, ook bekend als Jake Angeli of de man die met hoorns op het hoofd en pels om de schouders deelnam aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool, wil getuigen tijdens het impeachmentproces tegen de voormalige president Donald Trump. Dat heeft de advocaat van de man bekendgemaakt.

Volgens advocaat Albert Watkins is het belangrijk dat iemand die door Trump werd aangezet tot demonstreren aan bod komt in het proces. Volgens Watkins adoreerde zijn cliënt Trump. Maar ondertussen voelt Chansley zich in de steek gelaten door de voormalige president omdat hij de Capitoolrelschoppers geen gratie heeft verleend.

Trumps adviseurs hadden hem dat afgeraden omdat gratie kon overkomen als een schuldbekentenis. Dat kan nu in zijn nadeel spelen. ‘Chansley heeft het gevoel verraden te zijn door de president’, zegt Watkins. Hij en andere Trump-aanhangers die er van beschuldigd worden deel te hebben genomen aan de bestorming van het Capitool, worden mogelijk gevraagd tegen Trump te getuigen in het impeachmentproces. Naast Chansley zijn er volgens het persagentschap Associated Press nog minstens vier anderen die hebben aangegeven dat ze op 6 januari de bevelen van Trump volgden.

De ‘Qanon-sjamaan’

Chansley noemt zichzelf de ‘Qanon-sjamaan’, naar de complottheorieën van Qanon. Hij is een vaak geziene betoger op uiterst rechtse protesten in zijn thuisstaat Arizona en was lange tijd een vaste waarde bij Trump-bijeenkomsten.

Hij vertelde tijdens het politieonderzoek dat hij naar het Capitool ging ‘nadat de president alle “patriotten” had gevraagd om op 6 januari naar Washington D.C. te komen’. Toen hij het Capitool was binnengedrongen, schreef Chansley een dreigbrief aan de toenmalige vicepresident Mike Pence.

Voor de bestorming van het Capitool zette Trump in een speech voor zijn tienduizenden aanhangers zijn vicepresident Pence zwaar onder druk. Trump verweet Pence dat hij niets ondernam tegen de goedkeuring van de verkiezingsuitslag door de Senaat op die dag. ‘Als Mike Pence het juiste doet, dan winnen we de verkiezingen. Doet hij dat niet, dan zal het een trieste dag zijn voor ons land’, klonk het in de speech vlak voor de bestorming van het Capitool.

Trump wordt ervan ­beschuldigd dat hij heeft aangezet tot de bestorming van het Capitool op 6 januari. Bij die bestorming vielen vijf doden.

Bekijk hieronder delen van de speech die Trump hield niet lang voordat het Capitool bestormd werd.