Ministers Verlinden en Van Quickenborne: ‘Wie van situatie profiteert om rel te schoppen, krijgt rekening gepresenteerd’
‘Diegenen die van de situatie misbruik maken om rel te schoppen en om de boel kort en klein te slaan, zullen worden vervolgd en gestraft’, klinkt het. Foto: BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne waarschuwt mensen die willen deelnemen aan ongewettigde protesten tegen de coronamaatregelen. ‘Ze zullen de rekening gepresenteerd krijgen’, zei hij in de Kamer. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden treedt hem daarin bij. De politie bereidt zich voor op verschillende plaatsen in ons land.

Volgens het huidige Ministerieel Besluit zijn betogingen enkel toegestaan na toestemming en op voorwaarde dat ze op een veilige manier met maximaal 100 deelnemers plaatsvinden, maar dat belet niet dat oproepen tot protest tegen de coronamaatregelen welig tieren op sociale media. De veiligheidsdiensten volgen de oproepen van nabij op en staan klaar om in te grijpen. ‘Diegenen die van de situatie misbruik maken om rel te schoppen en om de boel kort en klein te slaan, zullen worden vervolgd en gestraft’, waarschuwde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in de Kamer.

‘Ik heb met afgrijzen gezien wat zich heeft afgespeeld in Nederland’, zei Van Quickenborne. ‘Dat heeft niets te maken met normaal protest. Dat is, en ik wik mijn woorden, crapuleus gedrag van mensen die misbruik maken van de situatie.’ Van Quickenborne rekent op de lokale besturen, veiligheidsdiensten en parketten. ‘Ze spelen kort op de bal om crimineel gedrag in de kiem te smoren. Ik heb alle vertrouwen in hen.’

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) toonde zich streng voor potentiële relschoppers. ‘Er zijn mensen die op hun tandvlees zitten en toch alle moeite doen om zich aan de regels te houden. Dat sommigen het willen uitschreeuwen, daar kan ik inkomen. Maar dat relschoppers die gevoelens misbruiken, kunnen en zullen we nooit aanvaarden. De CD&V-minister heeft de lokale besturen de steun van de federale politie aangeboden bij eventuele rellen.

Steden bereiden zich voor

In Turnhout heerst al enkele dagen ongerustheid na een oproep om zaterdagavond amok te maken op de Grote Markt. De oorspronkelijke verzender kon de politie nog niet achterhalen, maar mogelijk gaat het om iemand uit Nederland. Een twintigtal Turnhoutse jongeren hielp de boodschap verspreiden. ‘Het gaat voornamelijk om jongens van 16, 17 jaar uit Turnhout en buurgemeenten, die in de meeste gevallen nog helemaal niet bij de politie bekend waren en die zich mogelijk niet bewust waren van de mogelijke gevolgen’, zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA). De burgemeester nam contact op met hun ouders.

Intussen neemt de politie het zekere voor het onzekere. Ze zullen massaal aanwezig zijn in het stadscentrum, maar laten ook alles verwijderen wat mogelijk kan worden gebruikt om mee te gooien. Waterkanonnen, drones en honden zullen eveneens aanwezig zijn. De aanwezige agenten zijn dus goed voorbereid. Naast toezicht ter plaatse zal de politie ook controles uitvoeren aan grensovergangen en op het openbaar vervoer.

In Kortrijk vrezen lokale handelaars schade, nadat ook die stad genoemd werd in oproepen tot protest. Politiezone Vlas zal in overleg met het parket inzetten op strenge handhaving. Wie de orde verstoort of de wet overtreedt, mag boetes van 250 euro of zwaardere straffen via het snelrecht verwachten.

De politie in Brussel roept iedereen op om zondag tussen 11 en 12 uur niet naar het Atomium of naar het Centraal Station te komen. ‘Er doen verschillende oproepen de ronde om zondag te manifesteren aan het Atomium en het Centraal station’, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. ‘Hiervoor is geen toelating gegeven en we raden dan ook sterk af om zondag naar die plaatsen te gaan.’

Een initiatiefnemer beweert toelating te hebben voor een betoging, maar de politie ontkent dat. ‘Er is inderdaad overleg geweest, maar er is geen toelating gegeven omdat niet kon gegarandeerd worden dat de coronamaatregelen zouden nageleefd worden’, zegt de politiewoordvoerder. De politie voorziet de nodige ordediensten om op te treden en te reageren op wat ze op het terrein vaststellen, aldus nog de woordvoerder.

In Gent opent de politie een onderzoek naar een brief die veelvuldig werd uitgedeeld op straat. Daarin worden complottheorieën verspreid en wordt opgeroepen om ‘info-avonden’ te organiseren. De politie bereidt zich ook voor op mogelijke betogingen dit weekend. Ze hebben momenteel nog geen aanvragen daartoe ontvangen, maar de stad wordt vernoemd in oproepen op sociale media.

Antwerpen is zich bewust van enkele oproepen. Mocht het nodig zijn, staan ook zij paraat, ‘op elk moment van de dag’, aldus woordvoerder Wouter Bruyns.

Maasmechelen krijgt vrijdag versterking van de federale politie, voor het geval er coronarellen zouden uitbreken. ‘Het gaat om twee pelotons. Dat zijn in totaal tachtig politiemensen’, zegt burgemeester Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen. ‘We hebben ook het waterkanon, een drone en zes mensen van de politie te paard ter beschikking.’ Die vullen de zowat twintig mensen van de lokale politie aan.

In de winkelstraat Pauwengraaf in Eisden-Tuinwijk (Maasmechelen) geldt er vanaf vrijdag 14.00 uur tot en met zondag alvast een parkeerverbod. De straat blijft wel toegankelijk voor voetgangers, fietsers en auto’s. Sommige winkeliers hebben zelf beslist om hun zaak uit voorzorg te sluiten.