Jan Terlouw stopt met schrijven van kinderboeken: ‘Sta te ver van de huidige kinderen af’
Auteur en oud-politicus Jan Terlouw Foto: Bram Petraeus

Jan Terlouw stopt met het schrijven van kinderboeken. Dat vertelt hij in de literaire podcast De Grote Vriendelijke Podcast.

De 89-jarige auteur en oud-politicus praat in de podcast over de vijftigste verjaardag van zijn beroemde boek ‘Koning van Katoren’ dat in 1971 verscheen.

De klassiekers ‘Koning van Katoren’, ‘Oorlogswinter’, ‘Briefgeheim’ en ‘Gevangenis met een open deur’ behoren tot de twintig jeugdboeken geschreven door Terlouw. Al in 2012 kondigde hij aan dat hij geen jeugdboeken meer zou schrijven, maar vijf jaar geleden verscheen nog ‘Het hebzuchtgas’, tot vandaag zijn laatste jeugdboek. En dat lijkt ook zo te zullen blijven.

‘Het zal mij verbazen als er nog een kinderboek in mijn pen zit’, deelt Terlouw in het gesprek. ‘Ik schrijf nog op dagelijkse basis, maar dat zijn beschouwingen en artikelen. Maar ik ken de kinderen van nu niet meer, ik heb er geen verstand meer van. Ik sta met mijn leeftijd te ver van de huidige kinderen af.’ Ook de auteur heeft een eigen favoriete jeugdboek, namelijk ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot.

Modern sprookje met een dubbele laag

‘Koning van Katoren’ vertelt over de 17-jarige Stach, die de gestorven koning van Katoren wil opvolgen. De zes zure ministers die de macht hebben, voelen daar niets voor en geven Stach zeven onuitvoerbare opdrachten. Het verhaal is een modern sprookje met een dubbele laag: elke opdracht staat voor een belangrijk maatschappelijk probleem. In het verhaal worden eigenlijk de politieke ideeën van Jan Terlouws partij D66 duidelijk uitgelegd.

Het boek, dat ondertussen aan de 65ste druk toe is, bleef niet onopgemerkt en won onder meer een Gouden Griffel en een Europese prijs voor Jeugdliteratuur. In totaal werden meer dan 825.000 exemplaren verkocht. De roman verscheen in twintig talen. Er kwamen ook twee verschillende musicalversies en een speelfilm, met Mingus Dagelet in de hoofdrol van Stach. De film staat op Netflix en kan nog bekeken worden tot zondag 31 januari.