Coronacijfers blijven stijgen, reproductiecijfer wel opnieuw onder 1
Foto: Getty Images

De coronacijfers blijven stijgen, al gaat het in het geval van het dagelijkse aantal ziekenhuisopnames om een lichte stijging van 3 procent. Het reproductiecijfer, dat al enkele dagen net boven de 1 schommelt, is wel gezakt tot net onder dat getal. Dat blijkt donderdagochtend uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 21 en 27 januari zijn gemiddeld 127 nieuwe patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een stijging met 3 procent in vergelijking met de zeven dagen voordien. Er liggen nu 1.851 patiënten in het ziekenhuis, een daling van 4 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal patiënten op intensieve zorgen daalt ook met 3 procent tot 314.

Ook het aantal besmettingen blijft stijgen. Tussen 18 en 24 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.163 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 9 procent in vergelijking met de periode voordien. In totaal raakten in ons land al 699.662 mensen besmet met het virus.

In de periode van 18 tot 24 januari stierven gemiddeld 53 mensen aan de gevolgen van een besmetting met het virus. Dat is een stijging van 7,6 procent in vergelijking met de week voordien. In totaal zijn in ons land 20.933 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting.

Er worden dagelijks zo’n 44.100 mensen getest. De positiviteitsratio van de afgenomen tests blijft liggen op 5,6 procent wat een heel lichte stijging (0,3) is ten opzichte van een week eerder.

Het reproductiegetal R zakte wel opnieuw onder de 1, tot 0,98. Wanneer het getal boven 1 komt, betekent dat een coronapatiënt gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Toen R vorige week opnieuw boven 1 kwam, nuanceerde Sciensano het belang van het dagelijks gepubliceerde cijfer wel. Bij de berekening van dat cijfer wordt namelijk alleen rekening gehouden met de personen die in ziekenhuizen worden opgenomen. Omdat er vorige dinsdag een stevige opstoot was van het aantal opnames, vertaalde zich dat in een hoger reproductiegetal, klonk het. De wetenschappers van Sciensano verwachtten toen al dat dat de komende dagen gecompenseerd zou worden. Dat de r-waarde nu opnieuw onder 1 heeft daar waarschijnlijk mee te maken.

In totaal hebben al 229.863 mensen in ons land een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is 2,49 procent van de volwassen bevolking. 1.603 mensen kregen ook al hun tweede dosis.

Hoe komt het nu dat we zo snel een vaccin hebben? En is het wel veilig? Professor vaccinologie Isabel Leroux-Roels legt het uit in onderstaande video.