Bernie Sanders zamelt 1,8 miljoen dollar in met inauguratiefoto
Foto: AFP

Bernie Sanders heeft 1,8 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) opgehaald met de verkoop van producten met daarop de foto van de linkse senator zoals hij erbij zat tijdens de beëdiging van Joe Biden tot president: met mondkapje op en dikke wanten aan. Dat maakte hij woensdag zelf bekend.

De foto inspireerde heel wat creatievelingen, die er memes van maakten. Op sociale media verscheen al een resem memes waarbij de senator werd gefotoshopt in historische beelden en populaire films. Zo was Sanders onder meer te zien in The breakfast club, in een schilderij van Edward Hopper of op de troon van Game of thrones.

Ook de onafhankelijke senator zelf ging ermee aan de slag. ‘Het is niet alleen leuk, maar we gaan ook pulls en T-shirts verkopen van dat moment’, zei Sanders, senator uit Vermont, zondag aan CNN. Zo gezegd, zo gedaan. Hij liet hij truien, t-shirts en andere producten maken met zijn beeltenis erop. Die waren in geen tijd uitverkocht. In vijf dagen tijd haalde Sanders al 1,8 miljoen dollar op. De opbrengst gaat naar een liefdadigheidsorganisatie in zijn thuisstaat Vermont. Sanders koos voor ‘Meals on wheels’, dat maaltijden bezorgt aan kansarme senioren. ‘Dit is dus niet alleen grappig, het is ook een goede zaak’, zei hij eerder al. 

‘Jane (zijn echtgenote, red.) en ik zijn onder de indruk van de creativiteit van zoveel mensen. We vinden het geweldig om Vermonters in nood te kunnen helpen’, meldt Sanders in een communiqué. Hij beloofde ook om zich in het Congres in Washington in te zetten ‘zodat de werknemers in Vermont en in het hele land de steun krijgen die ze nodig hebben tijdens de ergste crisis sinds de Grote Depressie’.

‘In Vermont weten we wat koude is en houden we ons niet bezig met wat mode is, we willen het gewoon warm hebben’, verklaarde Sanders eerder aan televisiezender CBS zijn vestimentaire keuzes.

 
Bernie Sanders zamelt 1,8 miljoen dollar in met inauguratiefoto
Muurschildering in Californië Foto: AFP
Bernie Sanders zamelt 1,8 miljoen dollar in met inauguratiefoto
Foto: AP

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in