Parket in beroep tegen vrijlating Stéphane Moreau
Stéphane Moreau. Foto: blg

Het parket gaat in beroep tegen de beslissing van de raadkamer om Stéphane Moreau, ex-ceo van Nethys, onder voorwaarden vrij te laten. Hij moet dus nog in de cel blijven.

Voor de raadkamer moest Moreau niet langer in de cel blijven, maar ze legde hem wel een aantal voorwaarden op. Zo mag hij het land niet verlaten en mag hij geen contact hebben met de medeverdachten in het dossier. Maar Moreau moet nog zeker twee weken in de cel blijven tot hij door het beroep van het parket voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnt.

De voormalige Nethys-bestuurder Pol Heyse komt wel onder voorwaarden vrij, net zoals de Luikse topondernemer François Fornieri gisteren. Het parket ging toen niet in beroep. Moreau, Heyse en Fornieri zijn de drie hoofdverdachten in de zaak Nethys/Publifin.

De ex-PS’er Moreau is de spilfiguur in het schandaal rond de Luikse intercommunale Publifin (nu Enodia) en dochter Nethys. Hij wordt verdacht van verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt, misbruik van vennootschapsgoederen, fraude en vervalsing. Hij werd vrijdag opgepakt voor verhoor en zit sindsdien in de cel. Ook Pol Heyse, de vroegere financieel directeur van Nethys, werd vrijdag opgepakt.

François Fornieri, ceo van het beursgenoteerde biotechbedrijf Mithra, was voorzitter van het remuneratiecomité bij Nethys. Ook voor Pierre Meyers (ex-voorzitter van de raad van bestuur en lid van het remuneratiecomité) vond de raadkamer het niet nodig dat hij in de cel bleef.

Alles draait om een miljoenen­constructie die de voormalige ­bestuurders opzetten bij Nethys in de nasleep van de schandalen bij Publifin. Daar kwam in 2017 onder meer aan het licht dat via allerlei adviesraden zitpenningen werden betaald aan mensen die niet aanwezig waren op een vergadering, of voor vergaderingen die zelfs helemaal niet plaatsvonden. Er rolden verschillende politieke koppen en de Waalse regering stelde inderhaast een loonplafond in van 245.000 euro voor de toppers van de intercommunale.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in