Ceo AstraZeneca: ‘AstraZeneca neemt geen vaccins van Europeanen af om ze elders te verkopen’
Foto: afp

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca neemt ‘zeker geen vaccins van Europeanen af om ze elders met winst te verkopen’, zegt ceo Pascal Soriot aan de krant Le Figaro. ‘Dat zou geen zin hebben.’

Eind vorige week bleek dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie kleiner zal uitvallen dan verwacht. Volgens Soriot waren de met de EU overeengekomen volumes niet bindend. ‘De reden waarom we dat zeiden, is omdat de EU min of meer tegelijk met het Verenigd Koninkrijk wilde worden beleverd, ook al werd het contract drie maanden later getekend.’

Maar dat AstraZeneca vaccins van Europeanen ‘af zou nemen’ om ze elders met winst te verkopen, is niet waar, klinkt het. ‘Dat zou geen steek houden’, zei Soriot aan Le Figaro, omdat het bedrijf beloofd heeft geen winst te maken op de verkoop van het vaccin tijdens de pandemie.

Het nieuwe leveringsschema van AstraZeneca is voor de Europese Unie niet aanvaardbaar. Ze roept AstraZeneca op om transparant te zijn.

Het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die later deze week groen licht voor gebruik van het middel. De Europese Commissie heeft met het Brits-Zweedse farmabedrijf een contract gesloten voor de aankoop van tot 400 miljoen doses, waarvan 7,5 miljoen doses naar ons land zouden gaan.

‘Ik denk dat de mensen in Europa extreem gestresseerd en moe zijn door deze pandemie die nu al een jaar aan de gang is. De regeringen staan onder druk’, aldus Soriot. Hij wees er nog op dat Europa, ‘dat 5 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt, in februari 17 procent van onze productie zal krijgen’.

Hoe komt het nu dat we zo snel een vaccin hebben? En is het wel veilig? Professor vaccinologie Isabel Leroux-Roels legt het uit in onderstaande video.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in