Opnieuw vrij rustig in Nederland, maar lokale politie wil Belgische hulp bij nieuwe rellen
In onder meer Den Bosch kwamen fanatieke voetbalsupporters op straat om winkels ‘te beschermen tegen relschoppers’. Foto: Getty Images

In Nederland kwamen er dinsdagavond opnieuw mensen op straat om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Het bleef deze keer echter relatief rustig. De Nederlandse politie wil graag hulp van Belgische en Duitse collega’s indien er opnieuw rellen uitbreken. Dat zei de Nederlandse politiechef Willem Woelders dinsdagavond in het televisieprogramma Op1.

Voor de vierde keer op rij kwamen dinsdagavond enkele Nederlanders op straat om te protesteren tegen de coronamaatregelen in het land. De politie gaf de relschoppers deze keer echter niet veel ruimte waardoor het relatief rustig bleef bij onze noorderburen. Op de Nederlandse televisie liet politiechef Woelders weten dat liever het zeker voor het onzekere wordt genomen. Hij wil bekijken of het mogelijk is om hulp te krijgen van Belgische en Duitse ordetroepen indien er opnieuw rellen uitbreken.

‘We zijn nu al opgeschaald, er zijn meer mensen beschikbaar. En we zijn ook aan het verkennen of we versterking uit het buitenland kunnen krijgen. (...) Daar waar het nodig is, is het dan mogelijk om die eenheden onder aansturing van de Nederlandse politie in te zetten’, aldus Woelders.

Rotterdam

Ook dinsdag waren er volgens de politie oproepen op sociale media tot rellen en plunderen. De focus lag daarbij vooral op havenstad Rotterdam. De politie zegt alles op de voet te hebben gevolgd en had zich voorbereid voor de avond. Door het gesprek aan te gaan, te waarschuwen en waar nodig direct aan te houden, kregen oproerkraaiers weinig ruimte.

Op enkele plaatsen in de stad hebben kleine groepen, voornamelijk jongeren, voor overlast gezorgd. Er zijn 81 mensen aangehouden voor onder andere vernieling, overtreden van de avondklok, samenscholing en geen identiteitsbewijs kunnen tonen. Er raakte niemand gewond en grote ordeverstoringen zijn uitgebleven, meldt de politie.

Het merendeel van de verdachten is aangehouden op Rotterdam-Zuid en komt daar ook vandaan, meldt de politie. Het gaat veelal om jongeren die nog thuis wonen. ‘We wilden vanavond niet weer geconfronteerd worden met buitensporig geweld en plunderingen zoals op maandagavond. Gelukkig heeft forse inzet en snel handelen tot een beheersbare avond geleid’, luidt het.

Amsterdam

Een grote groep jongemannen en jongens heeft volgens de Amsterdamse politie nog korte tijd voor een onrustige situatie gezorgd in de hoofdstad. Ze staken vuurwerk af. De mobiele eenheid die nadrukkelijk aanwezig is, trad kort op door het vormen van een linie, waarna de meeste jongeren afdropen en de rust terugkeerde.

Voetbalsupporters op straat ‘om te beschermen’

In enkele steden vormden supporters van voetbalclubs een front tegen de relschoppers. Ze willen niet dat de rellende jongeren de stad vernielen of winkels plunderen, lieten ze via hun eigen kanalen weten. In onder meer Maastricht, Den Bosch, Eindhoven en ook Breda kwamen ze hiervoor op straat.

Het bleef vrij rustig, hoewel dat voor een escalerende situatie had kunnen zorgen en ze hiermee ook de coronamaatregelen overtraden - in Nederland mag je maar in groepen van twee op straat. In veel steden gedoogde de politie de opkomst van supporters, al benadrukte deze dat ze de supporters niet heeft gevraagd om te komen helpen. Ze voegden daar aan toe dat ze sentiment wel kunnen waarderen. Op voorhand werd de supporters gevraagd de avondklok, die om 21 uur ingaat in Nederland, te respecteren.

In Den Bosch, waar de relschoppers gisteren onder meer een ziekenhuis viseerden, verdedigden groepen supporters winkelcentrum De Rompert. Ongeregeldheden bleven uit.

Vlak over de Belgische grens in Maastricht liepen vele honderden supporters van MVV dan weer demonstratief van het station naar het Vrijthof, in een gemoedelijke en rustig sfeer.

En in Eindhoven roerden fans van PSV zich en werd het Philips Stadion bewaakt.

In het centrum van Breda werd de aanwezigheid van de voetbalsupporters minder gewaardeerd, aldus Omroep Brabant. De politie wist aanvankelijk niet wat met hen te doen en dreven de NAC-supporters bij elkaar. Uiteindelijk droegen ze hen naar huis te gaan, wat sommige NAC-fans niet konden appreciëren. Een groot deel gaf geen gehoord aan de vraag en er werden in de stad uiteindelijk meerdere aanhoudingen verricht.