François Fornieri en Pierre Meyers vrij onder voorwaarden
Foto: BELGA

François Fornieri en Pierre Meyers komen vrij onder voorwaarden. Het parket-generaal van Luik tekent geen beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer. Beiden zijn aangehouden in de zaak-Nethys.

François Fornieri, ceo van het beursgenoteerde biotechbedrijf Mithra, werd donderdagavond na twee dagen verhoor aangehouden in het kader van het dossier-Nethys. Hij wordt verdacht van verduistering, gepleegd door een persoon in een openbaar ambt, en van misbruik van vennootschapsgoederen. De Luikse zakenman is de voormalige voorzitter van het vergoedingscomité van de Luikse intercommunale Nethys.

Ook de advocaten van ex-Nethysvoorzitter Pierre Meyers vroegen de voorwaardelijke vrijlating van hun cliënt. ‘Wij geloven oprecht dat er zowel voor Fornieri als voor Meyers geen sprake is van betrokkenheid bij een strafbaar feit’, zo verklaarde Philippe Culot, de advocaat van Fornieri. ‘Er is geen absolute noodzaak om deze twee mensen in voorlopige hechtenis te houden.’

In totaal zijn zes mensen in beschuldiging gesteld in het dossier. Vier van hen werden aangehouden: naast Fornieri en Meyers gaat het om Stéphane Moreau en Pol Heyse.

Alles draait om een miljoenenconstructie die de voormalige bestuurders opzetten bij Nethys, toen Fornieri er voorzitter van het remuneratiecomité was. Nadat het schandaal rond Nethys en Publifin was losgebarsten in 2017, daverde de Waalse politiek op haar grondvesten. Toenmalig minister-president Paul Magnette (PS) besloot om een loonplafond in te voeren van 245.000 euro bij intercommunales.

red

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in