Toxicoloog Jan Tytgat is kandidaat bij rectorverkiezing KU Leuven
Jan Tytgat Foto: Fred Debrock

De 58-jarige toxicoloog en farmacoloog Jan Tytgat stelt zich kandidaat voor de rectorverkiezing aan de KU Leuven.

Begin dit jaar kondigde rector Luc Sels aan in mei mee te dingen voor een tweede ambtsperiode. Vier jaar geleden toonde Tytgat al interesse in de rectorverkiezingen. ‘Toen Luc Sels het uiteindelijk haalde van rector Rik Torfs, heb ik mij voorgenomen een vriendelijke waakhond te zijn van zijn beleid. We zijn ondertussen vier jaar verder en ik ben niet echt tevreden over wat er is gebeurd. Daarom doe ik op 11 mei wel mee. Je kunt niet aan de kant blijven staan en alleen kritiek geven’, zegt Tytgat in een interview met Knack.

Jan Tytgat werkt al zo’n dertig jaar aan de KU Leuven en geeft les aan vier faculteiten in de humane, exacte en biomedische wetenschappen, de drie grote groepen van de universiteit.

‘Mijn slogan is: nadenken is goed, maar vooruitdenken is beter. Dat laatste doet de huidige ploeg te weinig of helemaal niet. De KU Leuven en de associatie vormen met hun studenten, hoogleraren, onderzoekers en ondersteunend personeel een grote familie, maar wel een familie met veel frustraties en teleurstellingen’, laat hij in een uitgebreid interview weten.

‘Rik Torfs kreeg kritiek omdat hij te veel in de media kwam ten koste van de andere hoogleraren en dat hij te populistisch was. Met Luc Sels aan het hoofd is de KU Leuven wel erg afwezig in het debat. Daardoor mist de KU Leuven een aantal kansen om te wegen op het politieke en maatschappelijke debat. Die leidende rol is bijna volledig overgenomen door Caroline Pauwels van de VUB en Herman Van Goethem van de Antwerpse universiteit. Die positie moeten we heroveren’, geeft Tytgat onder meer mee.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig