Ministerieel Besluit verduidelijkt verbod op niet-essentiële reizen
Foto: AFP

Het Ministerieel Besluit over de maatregelen die het Overlegcomité op vrijdag 22 januari aangekondigd heeft, is dinsdag in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Het verbod op niet-essentiële reizen gaat in op woensdag 27 januari en loopt tot maandag 1 maart.

‘Om de import en verdere verspreiding van nieuwe, zeer besmettelijke, virusvarianten in België tegen te gaan, hebben we beslist om niet-essentiële reizen van en naar België tijdelijk te verbieden’, klinkt het in een bijhorend persbericht van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). ‘Zo maken we het moeilijk voor het virus, maar niet onnodig moeilijk voor mensen die voor hun werk, de zorg voor een familielid, of het bezoek aan een partner toch naar het buitenland moeten.’

In het Staatsblad wordt nu expliciet geformuleerd welke soort reizen vanaf woensdag wel nog mogen plaatsvinden. Dan gaat het onder meer om reizen om professionele doeleinden (bijvoorbeeld beroepssporters met een topsportstatuut), reizen van diplomaten en regeringsleiders, reizen omwille van dwingende gezinsredenen (o.a. gezinshereniging, huwelijken en begrafenissen) en reizen omwille van humanitaire redenen (verderzetten van een medische behandeling of bezoeken in het kader van palliatieve zorgen).

Voorts mogen ook nog studiegerelateerde reizen, reizen van mensen die in grensgemeenten wonen en reizen om zorg te dragen voor dieren plaatsvinden. Ook omwille van juridische verplichtingen, dringende herstellingen of omwille van een verhuizing mag je nog de landsgrenzen over. Voor doorreizen wordt ook een uitzondering gemaakt.

Verklaring op eer

Wel moet iedereen die een buitenlandse reis maakt in het bezit zijn van een verklaring op eer. Een modelformulier daarvan is terug te vinden op de website info-coronavirus.be. Ook de eerdere maatregelen omtrent het invullen van het PLF-formulier en inzake testen en quarantaine blijven van kracht. De Taskforce Geïntegreerde Politie staat in voor de handhaving en zal regelmatig controles uitvoeren, klinkt het.

Ten slotte worden ook de regels omtrent erediensten verduidelijkt. Eerder werd al bepaald dat erediensten met maximaal vijftien aanwezigen konden plaatsvinden. Omdat sommigen echter volhielden dat meerdere individuele bezoekers tegelijkertijd aanwezig konden zijn, wordt ook dat nu expliciet aangepast in het ministerieel besluit. De gebouwen waar erediensten plaatsvinden, mogen voortaan ‘enkel geopend blijven op voorwaarde dat samenscholingen worden vermeden’, klinkt het. Zo wordt een mouw gepast aan het probleem dat meerdere mensen individueel zouden komen bidden.

Na afloop van het Overlegcomité van vorige week vrijdag kondigde premier De Croo het reisverbod aan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in