Italiaans premier dient ontslag in, maar rekent op doorstart
Giuseppe Conte Foto: AFP

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zal dinsdag zijn ontslag indienen, maar hij hoopt daarna opnieuw te kunnen regeren. Hij roept zijn regering dinsdagochtend bijeen om de ministers over zijn stap te informeren, maakte zijn kantoor maandag bekend.

Italiaanse media schreven eerder dat de Conte van plan is een politieke doorstart te maken. Hij zou een nieuwe coalitie willen vormen zonder verkiezingen te houden. Hij hoopt dat president Mattarella hem de opdracht geeft een regering te vormen die brede steun krijgt van het parlement.

Twee weken geleden verliet splinterpartij Italia Viva van ex-premier Matteo Renzi de coalitie en stortte daarmee de regering in crisis. Conte zocht daarop andere meerderheden in het parlement. Hij overleefde ook twee vertrouwensstemmingen in de Kamer en in de Senaat, in die laatste haalde hij wel geen absolute meerderheid.

Conte hoopt met een nieuwe regering zich te verzekeren van meer steun. Hij waarschuwde de senatoren vorige week nog voor een stuurloos Italië, uitgerekend tijdens de coronacrisis die van de Italianen een zware tol eist.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig