Coronavaccins exporteren uit EU aan banden gelegd
Foto: BELGAIMAGE

Bedrijven die binnen de EU coronavaccins produceren, zullen Europa op de hoogte moeten brengen als ze die exporteren. Aanleiding voor deze beslissing is de vertraging bij de levering van vaccins door AstraZeneca.

Europees commissaris voor Gezondheid Stelle Kyriakides zat vandaag samen met AstraZeneca over het nieuwe leveringsschema van het farmabedrijf. Het Brits-Zweedse vaccin krijgt wellicht deze week de toelating voor verspreiding in de EU, maar vorige week moest het bedrijf al melden dat de levering vertraging oploopt wegens ‘een lager rendement’ op een van de productiesites. Daardoor zou bijvoorbeeld België tijdens het eerste kwartaal niet de beloofde 1,5 miljoen dosissen krijgen, maar slechts 650.000.

Maandag volgde daarom spoedoverleg met de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de EU-lidstaten. Bij gebrek aan een doorbraak is er voor maandagavond nog een tweede overleg gepland. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen riep AstraZeneca eerder op de dag al op zijn contract met de EU na te leven. Ze belde daarover ook met topman Pascal Soriot.

Het nieuwe leveringsschema van AstraZeneca is voor de Europese Unie niet aanvaardbaar, zegt ook commissaris voor Gezondheid Stelle Kyriakides. Zij schreef daarover zondag al een kwade brief, maandagmiddag volgde dan overleg.

‘De Europese Unie wil precies weten hoeveel dosissen door AstraZeneca werden geproduceerd, waar dat gebeurde en aan wie ze werden geleverd’, zei Kyriakides na afloop in een verklaring. ‘Deze vragen werden vandaag besproken, maar de antwoorden van het bedrijf zijn tot nog toe niet bevredigend. Daarom vindt vanavond een tweede vergadering plaats.’

Kyriakides bevestigde ook dat de Commissie voorstelt om zo snel mogelijk een register aan te leggen over het aantal vaccins tegen covid-19 dat vanuit de Europese Unie geëxporteerd wordt. Humanitaire leveringen zullen door het register niet in het gedrang komen, benadrukte ze.

Tussen de regels is ook te horen dat de Commissie juridische stappen tegen AstraZeneca niet zal schuwen. ‘De Europese Unie zal alle nodige initiatieven nemen om haar burgers en haar rechten te beschermen’, zei Kyriakides.

Via aankoopovereenkomsten heeft de Europese Commissie al met zes farmabedrijven afspraken gemaakt over de levering van een coronavaccin. AstraZeneca zou tot 400 miljoen dosissen moeten leveren. Mogelijk verleent het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) vrijdag een vergunning aan AstraZeneca. Het zou na Pfizer/BioNTech en Moderna het derde vaccin zijn dat op de Europese markt wordt toegelaten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in