Greta Thunberg krijgt slak naar zich vernoemd
Greta Thunberg (archiefbeeld) Foto: AFP

Onderzoekers van de universiteit van Greifswald hebben een slakkensoort vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het gaat om een zoetwaterslak van nog geen drie millimeter groot, die uitsluitend is aangetroffen in bronnen en zeer kleine stromen.

Dat heeft de universiteit uit Noord-Duitsland maandag bekendgemaakt. De onderzoekers van de universiteit van Greifswald ontdekten in 2016 vier nieuwe slakkensoorten in Nieuw-Zeeland. Nu hebben ze een van die soorten, de Opacuincola gretathunbergae, vernoemd naar de initiatiefneemster van de Fridays for Future-klimaatbetogingen.

Met de vernoeming willen de onderzoekers hun respect voor Thunberg uitdrukken. Volgens hen biedt haar protest de mogelijkheid om biodiversiteit en het uitsterven van soorten gelinkt met de klimaatopwarming meer onder de aandacht te brengen.

Een andere soort werd vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse componist Gareth Farr (Obtusopyrgus farri). De bevindingen van de onderzoekers werden beschreven in het European Journal of Taxonomy.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig