De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry wil ‘al het mogelijk doen’ om de VS weer mee te laten vechten tegen klimaatverandering. Dat heeft hij gezegd bij de opening van de Climate Adaptation Summit van de Verenigde Naties.
Meteen zette Kerry een streep onder het beleid van de vorige Amerikaanse president Donald Trump, zonder die bij naam te noemen. Kerry betuigde zijn spijt over het feit dat de VS vier jaar lang ‘afwezig’ bleven. ‘We zullen al het mogelijke doen om dat goed te maken’, gaf hij aan.
Kerry zei dat hij ‘trots’ is om terug te zijn en noemde het klimaat een ‘topprioriteit’ voor de regering van de nieuwe president Joe Biden. Kerry zei dat zijn land ‘significante investeringen’ wil doen en weer wil samenwerken met andere landen om klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen ervan te beperken. Op zijn eerste dag als president liet Biden de VS opnieuw toetreden tot het Klimaatakkoord van Parijs.
Voor Kerry is dit online congres van de VN de eerste keer sinds zijn aanstelling dat hij op het internationale toneel een toespraak geeft. Al blikte hij vorige week al vooruit, en gaf toen al duidelijk aan dat de klimaatinspanningen volgens hem versneld moeten worden.
Heropbouw na corona
VN-secretaris-generaal António Guterres heeft bij de opening van de top de internationale gemeenschap opgeroepen om dringend meer te investeren in maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering te beteugelen. De middelen voor de heropbouw na de coronapademie moeten een ‘lanceerplatform’ vormen voor een duurzame en klimaatvriendelijke toekomst, klonk het.
‘We staan voor een klimaatnoodtoestand’, waarschuwde de secretaris-generaal. ‘De coronapandemie heeft ons eraan herinnerd dat we het ons niet kunnen veroorloven om gekende risico’s te negeren.’ De klimaatverandering leidt tot stormweer, droogteperiodes, overstromingen en een stijgende zeespiegel. Volgens de VN-baas moeten de landen zich daartegen wapenen.
‘Wij doen mee’
Duits bondskanselier Angela Merkel beloofde de arme landen steun. ‘Wat Duitsland betreft, kan ik zeggen: we doen mee’, zei ze in een videoboodschap. Duitsland heeft 50 miljoen euro toegezegd aan het aanpassingsfonds om de toegang tot klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden te verbeteren en nog eens 100 miljoen voor de minst ontwikkelde landen.
Nederlands premier Mark Rutte waarschuwde voor passiviteit. ‘Indien we ons nu niet op de gevolgen voorbereiden en ons aanpassen, zullen de gevolgen catastrofaal zijn’, klonk het.
Tot en met dinsdag buigen zich op de Climate Adaptation Summit meer dan twintig staats- en regeringsleiders en wetenschappers over de gevolgen van de klimaatverandering. Nederland organiseert de top, die online doorgaat.
Volgens schattingen van de Verenigde Naties hebben alle ontwikkelingslanden samen circa 70 miljard dollar per jaar nodig om hun landbouwtechnieken en infrastructuur aan de veranderende klimaatomstandigheden aan te passen.