Amateurvoetbal definitief stopgezet, jeugd mag blijven voetballen
Foto: Marc Herremans

Tijdens een vergadering van de crisiscel van de KBVB is de unanieme beslissing genomen om alle amateurcompetities voor mannen en vrouwen dit seizoen met onmiddellijke ingang stop te zetten. Jeugdvoetbal tot en met 13 jaar blijft wel mogelijk.

‘Deze beslissing was de enige mogelijke in het licht van de gezondheidsmaatregelen die nog steeds van kracht zijn met het oog op de bestrijding van covid-19’, klinkt het in een mededeling van de Belgische voetbalbond.

Concreet betekent dit dat de Jupiler Pro League, 1B Pro League, de Croky Cup en de Scooore Super League (Women’s Super League, de hoogste klasse bij de vrouwen) de enige competities zijn die zullen worden voortgezet, mits naleving van de met de overheden overeengekomen akkoorden.

Geen kampioenen

Alle andere competities worden als blanco beschouwd; alle rangschikkingen worden geannuleerd en er zullen geen kampioenen noch sportieve stijgers en dalers worden aangeduid.

Bovendien zal er geen winnaar zijn van de Beker van België Vrouwen en van de Futsal-competities.

Al sinds oktober, toen de tweede lockdown inging, wordt de amateursport zwaar getroffen. Alleen al in Vlaanderen gaat het om 18.000 sportclubs, goed voor 1,4 miljoen amateursporters. Niet alleen de competities staan on hold, ook alle clubtrainingen van sporters ouder dan twaalf gaan niet meer door – tenzij met maximaal vier man, coach inbegrepen, en op anderhalve meter afstand.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in