Weyts en Dalle stellen beslissing buitenschoolse activiteiten uit, gemeentes schakelen zelf
Themabeeld. Foto: Getty Images

Er is voorlopig nog geen beslissing genomen over het al of niet inperken of stopzetten van buitenschoolse activiteiten voor min 13-jarigen. Verschillende gemeenten hakken zelf de knopen door en annuleren activiteiten.

Er vond maandag overleg plaats tussen de ministers van Sport, Jeugd en Cultuur van de verschillende gemeenschappen, om na te gaan of buitenschoolse activiteiten van kinderen opnieuw ‘on hold’ gezet worden om de verdere verspreiding van het coronavirus en de verschillende varianten in te dijken. Volgens Tom Demeyer, woordvoerder van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) was het overleg ‘constructief’, maar concrete beslissingen werden nog niet genomen. Er liggen volgens Demeyer verschillende pistes op tafel, waarbij onder meer gekeken wordt naar de grootte van de groepen, indoor- en outdooractiviteiten enzovoort.

‘Die pistes worden nu besproken met het veld en nadien volgt er verder politiek overleg’, klinkt het. Volgens minister Dalle is het vooral belangrijk dat er een ‘uitgewerkt en duidelijk plan met heldere draaiboeken’ op tafel komt. Weyts zegt ook dat het niet om een ‘lichtzinnige’ beslissing gaat. ‘Het gaat hier over kostbare uitlaatkleppen voor kinderen, in een periode waarin er voor hen al zoveel is weggevallen.’

Epidemioloog Pierre Van Damme liet maandag op Radio 2 Antwerpen alvast verstaan dat het zinvol kan zijn om de buitenschoolse activiteiten te annuleren. ‘Misschien is dat dus een tussenstap voor we de heel moeilijke en grote beslissing moeten nemen om alle scholen te sluiten’, aldus Van Damme.

Gemeentes schakelen zelf

De stad Tienen wacht niet op een beslissing van hogerhand, en annuleert zelf alle buitenschoolse activiteiten voor kinderen tot 12 jaar. Eerder schrapten ook al de Vlaams-Brabantse gemeentes Glabbeek, Zoutleeuw, Landen en Geetbets hun buitenschoolse activiteiten.

‘Momenteel is het aantal besmettingen in Tienen nog beperkt. In de gemeenten rondom ons zien we wel een zorgwekkende stijging’, vertelt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). ‘Het is een bijzonder moeilijke beslissing, maar we doen dit uit voorzorg. We willen zo veel mogelijk risico’s uitsluiten, en de sluiting van de scholen voorkomen.’

De maatregel gaat in vanaf woensdag 27 januari, maar aan verenigingen wordt gevraagd om activiteiten al vanaf maandag te schrappen.

‘Beter korte pijn’

Onderwijsvakbond COV vraagt aan de ouders om alle regels, ook die van de buitenschoolse activiteiten, zo strikt mogelijk na te leven en roept minister Ben Weyts op om ‘krachtdadig in te grijpen waar en wanneer dat nodig is’. ‘We beseffen dat het pijnlijk is om de vrijetijdsbesteding van de kinderen nog meer te beperken. Maar hier staat ook de gezondheid van het onderwijspersoneel op het spel. Beter de korte pijn dan een lente en zomer zonder uitzicht op versoepelingen’, vindt de vakbond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in