Ronde van Valencia op de helling: provincie laat geen koersen toe
Onder meer Greg Van Avermaet hoopte zijn seizoen te starten in de Ronde van Valencia. Foto: afp

Sneuvelt er na de Ronde van de Algarve en de Ruta Del Sol op het Iberische schiereiland nog een andere grote voorbereidingskoers in functie van het Belgische openingsweekend ? De kans is groot dat de Ronde van Valencia (3-7 februari) niet zal doorgaan of op zijn minst flink aangepast wordt.

De vijfdaagse wedstrijd vindt plaats in twee provincies (Alicante en Valencia) van de regio Valencia, maar in de provincie Valencia zijn koersen door hoge covid-cijfers niet toegelaten. Als gevolg hiervan werd zondag al een eendagswedstrijd in de regio, de Clàssica Comunitat Valenciana, ingekort van 148 km tot 96 km, zodat het peloton alleen op het grondgebied van de provincie Alicante koerste.

De eerste twee etappes van de Ronde van Valencia worden gereden in de provincie Alicante, maar de drie laatste etappes vinden plaats in de provincie Valencia. Daar moet dus een oplossing voor gezocht worden. Volgens José Luis López Cerrón, de voorzitter van de Spaanse wielerbond, gaat de Ronde van Valencia nog steeds door, maar een sinecure wordt het allerminst.

Onder anderen Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Gijs Van Hoecke (AG2R-Citroën), Yves Lampaert, Tim Declercq (Deceuninck - Quick-Step), Sep Vanmarcke (Israël - Start-Up Nation), Dylan Teuns (Bahrain - Victorious), Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) en Alejandro Valverde (Movistar) zouden hun seizoen starten in de Ronde van Valencia.