‘Biden verlengt reisbeperkingen voor Europeanen’
Covid-maatregelen in de luchthaven van New Jersey. Foto: AFP

De Amerikaanse president Joe Biden gaat maandag de reisbeperkingen voor Europeanen verlengen, zo melden verscheidene Amerikaanse media zondag. Om de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus buiten te houden, zal ook het inreizende verkeer uit Zuid-Afrika sterk beperkt worden.

Voormalig president Donald Trump had in de laatste dagen van zijn mandaat beslist om het inreisverbod vanaf 26 januari op te heffen. De opheffing zou gepaard gaan met de verplichting om een negatieve coronatest voor te leggen. Het team van Biden maakte toen echter al onmiddellijk duidelijk dat de reisbeperkingen voor reizigers uit de Schengenzone, Groot-Brittannië, Ierland en Brazilië na het aantreden van de nieuwe president verlengd zouden worden.

‘Nu de pandemie erger wordt en meer besmettelijke varianten overal ter wereld opduiken, is dit niet het moment om beperkingen op internationaal reisverkeer op te heffen’, zo reageerde de woordvoerster van Biden, Jen Psaki, toen op Twitter. Bronnen in het Witte Huis bevestigden zondag aan televisiezenders CNN en NBC dat het inreisverbod behouden blijft.

Inreisverbod

Sinds maart mogen buitenlanders uit Europa, op enkele uitzonderingen na, niet meer naar de Verenigde Staten reizen. Trump voerde ook strikte inreisverboden in voor buitenlanders uit China, Iran en Brazilië. Amerikaanse staatsburgers konden wel nog steeds naar hun vaderland vliegen.

Biden, die sinds woensdag in het Witte Huis verblijft, heeft van de strijd tegen de coronapandemie zijn prioriteit gemaakt. Het virus slaat nog steeds hard toe in de VS. Er zijn al meer dan 25 miljoen infecties vastgesteld en 420.000 overlijdens geregistreerd.

Wat moeten we onthouden van Joe Bidens inauguratie? Amerikakenner Steven De Foer analyseert in onderstaande video.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig