Op zoek naar meteorietfragmenten tussen Dendermonde en Aalst
Themabeeld. Foto: Nasa

In Oost-Vlaanderen, tussen Dendermonde en Aalst, zijn vrijdagochtend mogelijk fragmenten van een meteoriet op de aarde neergekomen. Dat bevestigt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie zondag.

De meteoriet werd vrijdagochtend kort voor 8 uur waargenomen door camera’s in Brussel en Nederland. Ook de Volkssterrenwacht Mira maakte gewag van de meteoriet. Op sociale media zijn er ook getuigenissen van mensen die op dat moment een ‘vallende ster’ zagen.

Het Instituut voor Ruimte-Aeronomie vermoedt dat meerdere brokken op aarde zijn neergekomen. Bewoners van de regio wordt gevraagd om uit te kijken naar de stukjes, zodat die nader bestudeerd zouden kunnen worden. De zoektocht naar de brokjes wordt moeilijk, want het instituut schat dat het grootste fragment maximaal vier of vijf centimeter groot zal zijn en tot honderd gram zal wegen.

Het gebeurt niet vaak dat er meteorieten worden gevonden in België. Sinds 1830 gebeurde dat zes keer. De laatste werd in 1971 gevonden in Tintigny, in de provincie Luxemburg. Die meteoriet wordt sinds eind 2018 tentoongesteld in het Museum voor Natuurwetenschappen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in