Uitbraken dwingen verschillende scholen tot sluiting
Themabeeld van een leeg klaslokaal. Foto: Kees van de Veen

Heel wat schoolkinderen zullen maandag niet op hun vertrouwde schoolbank zit. In verschillende Vlaamse gemeenten sluiten scholen tijdelijk de deuren nadat een stijging van het aantal coronabesmettingen werd vastgesteld.

In Antwerpen zijn er uitbraken van het coronavirus vastgesteld in twee scholen. Het gaat om een joodse school en om een school in Zandvliet, ten noorden van de stad. Op die basisschool werden donderdag vier besmettingen vastgesteld, telkens twee in hetzelfde gezin, met de Britse variant. Alle hoogrisicocontacten werden in kaart gebracht, waarna nog eens dertien besmettingen werden vastgesteld. Daarop werd besloten om de school tijdelijk te sluiten en alle leerlingen en leerkrachten te testen.

‘De scholen zullen gesloten worden en er zullen quarantainemaatregelen worden genomen naar de leerlingen toe en alle hoogrisicocontacten van die leerlingen zullen allicht ook opgeroepen worden voor testing. Dit raakt de hele stad en maakt me enorm bezorgd over die bewuste derde golf’, zei burgemeester Bart De Wever, die bevestigde dat bij beide uitbraken de erg besmettelijke Britse variant is vastgesteld.

Ook in basisschool De Zandloper in Mol, in het noorden van de provincie Antwerpen, blijft minstens twee dagen dicht omdat al zeker elf leerlingen besmet zijn. Alle leerlingen en leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar en enkele leerlingen uit het vierde leerjaar die als hoogrisicocontact zijn bestempeld, worden getest en moeten in quarantaine blijven. Vanwege meldingen van besmette gezinsleden, en de vele broertjes en zusjes in de lagere klassen, blijft de hele school dicht. De kleuterschool blijft wél open, omdat die een volledig gescheiden werking heeft.

Gemeentelijke Lagere School De Klimop in het Vlaams-Brabantse Schepdaal blijft vanaf maandag een hele week dicht. Dat werd zonet beslist. Aanleiding zijn meerdere positieve coronatests. Aanvankelijk bleken twee leerlingen uit het vierde en zesde leerjaar besmet, maar na meerdere testen kwamen nog minstens drie extra gevallen aan het licht.

In Duffel hebben het gemeentebestuur, Zorg en Gezondheid, het CLB en de directie van het Sint-Norbertusinstituut beslist om die laatste school tien dagen in quarantaine te plaatsen. Testen brachten een ‘klein aantal’ besmettingen met het coronavirus aan het licht, zowel bij leerlingen als leerkrachten. In één geval gaat het om de zogenaamde Britse variant.

Concreet sluit de campus van het Sint-Norbertusinstituut in de Stationsstraat tot en met dinsdag 2 februari. De afzonderlijke campus voor de verpleegkundeopleiding op Rooienberg kan openblijven. Alle leerlingen en personeelsleden van de getroffen school moeten in quarantaine, hun huisgenoten niet. De komende dagen zal de school worden ingericht als testlocatie om alle leerlingen en alle personeelsleden te testen, zodat de precieze verspreiding van het virus in kaart kan worden gebracht.

Bij de aangekondigde testronde in de Sint-Pietersschool in Mechelen hebben veertig leerlingen, oftewel zowat één op de vijf, positief getest op het coronavirus. Dat meldt het stadsbestuur. Ook acht van de vijftien leerkrachten van de basisschool bleken besmet. De Britse variant van het virus is evenwel in geen enkel geval vastgesteld. Het schoolbestuur heeft nu in samenspraak met de stad, het CLB en het Agentschap Zorg en Gezondheid beslist om alle leerlingen en personeelsleden dinsdag opnieuw te testen. De school blijft intussen tot en met 31 januari gesloten.

In de loop van de week moesten al enkele honderden leerlingen van het secundair onderwijs in het Sint-Michielscollege in Etterbeek in quarantaine vanwege het coronavirus. In de loop van het weekend liepen steeds meer positieve testresultaten binnen en de directeur van het college besliste daarop om de school een week te sluiten, zei burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf. In totaal 1.544 leerlingen en 160 leerkrachten zitten daardoor noodgedwongen thuis. In de school La Colombe de La Paix blijft een klas van het basisonderwijs dicht, in Les Carrefours gaat het om drie klassen van het kleuteronderwijs.

50-tal besmettingen in Bekkevoort

In het Vlaams-Brabantse Bekkevoort heeft het gemeentebestuur zaterdag al besloten de drie scholen in de gemeente en de buitenschoolse kinderopvang te sluiten nadat een stijgend aantal besmettingen werd vastgesteld. Twee scholen en de kinderopvang gaan alvast dicht tot en met woensdag 27 januari, de derde tot en met vrijdag 29 januari.

‘De laatste dagen zijn we geconfronteerd met een vijftigtal coronabesmettingen na testing van leerlingen en personeel van ‘t Scholeke, de school in deelgemeente Wersbeek’, klinkt het bij het gemeentebestuur. ‘In heel de gemeente is er een grote verwevenheid tussen schoolse en buitenschoolse activiteiten waardoor er een sterke verspreiding mogelijk is..

Alle ouders en overige gezinsleden van de leerlingen en het personeel van de betrokken scholen moeten in quarantaine tot en met woensdag 27 januari. De quarantaine voor negatief geteste personen van ‘t Scholeke duurt tot en met vrijdag 29 januari.

Buitenschoolse activiteiten

Tot en met 12 februari zijn een aantal buitenschoolse activiteiten ook verboden. Het gaat om alle activiteiten in georganiseerd verband, in het bijzonder door een club of vereniging, kampen, stages en activiteiten, met inbegrip van de speelpleinwerking, niet-professionele sportieve wedstrijden en niet-professionele sporttrainingen, en fysieke lessen en activiteiten georganiseerd in het kader van het deeltijds kunstonderwijs.

Ook in buurgemeente Glabbeek worden trouwens de buitenschoolse activiteiten voor min-13-jarigen opgeschort. Door de uitbraak in Bekkevoort zijn ook acht leerlingen en hun gezinnen van de gemeenteschool in Glabbeek in quarantaine geplaatst, zij kwamen via de vrijetijdsbesteding in contact met (besmette) kinderen uit Bekkevoort.

Verder hebben ook minstens zes gemeenten in Noord-Limburg beslist om de buitenschoolse activiteiten voor jonge kinderen stop te zetten, na crisisoverleg met de Limburgse gouverneur Jos Lantmeesters.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in