Ongunstige evolutie coronacijfers: stijging ziekenhuisopnames houdt aan
De afdeling intensie zorg van het Sint-Trudo ziekenhuis tijdens de eerste golf. Foto: BELGA

De dagelijkse coronacijfers evolueren niet in de goede richting. Het aantal ziekenhuisopnames neemt voor de derde dag op rij toe. En het aantal besmettingen stagneert op een hoog niveau.

Volgens het coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano werden tussen 17 en 23 januari gemiddeld 132,6 nieuwe patiënten opgenomen. In vergelijking met de week voordien is dat een toename met 14 procent. Er liggen nu 1.888 mensen in het ziekenhuis. Dat aantal daalt wel nog lichtjes (-2 procent), net als het aantal patiënten op intensieve zorgen (327, een daling met 3 procent).

Intussen begint ook het aantal besmettingen te stagneren. Tussen 14 en 20 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.008,9 besmettingen vastgesteld. In totaal raakten in ons land nu al 691.854 mensen besmet met het virus. Ook de positiviteitsratio, het percentage positieve testen, stijgt heel licht en bedraagt nu 5,5 procent (tegenover 5,3 procent de week voordien).

Het reproductiegetal (het aantal personen dat een besmette persoon infecteert, red.) is opnieuw gestegen, tot 1,09.

In de periode van 14 tot 20 januari werden gemiddeld 51,3 nieuwe overlijdens vastgesteld, een stijging met 1,4 procent in vergelijking met de week voordien. In totaal zijn al 20.726 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting.

De vaccinatiecampagne kampt met leveringsproblemen. In totaal kregen al 183.387 Belgen een eerste dosis, goed voor 1,99 procent van de volwassen bevolking of 1,60 procent van de totale bevolking. Nog maar 495 Belgen zijn volledig gevaccineerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in