AstraZeneca levert België minder dan helft van beloofde vaccins in eerste kwartaal
Foto: REUTERS

België zal tijdens het eerste kwartaal niet de contractueel beloofde 1,5 miljoen dosissen krijgen van het coronavaccin van farmabedrijf AstraZeneca, maar slechts 650.000. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zaterdagavond gezegd op de Franstalige openbare omroep RTBF.

‘Er zijn veel onzekerheden en de mensen moeten begrijpen dat de taskforce vaccinatie zijn strategie voortdurend zal moeten herzien. Maar Pfizer en AstraZeneca maken die opdracht extreem moeilijk’, verklaarde minister Vandenbroucke op RTBF over kleinere aantallen coronavaccins die geleverd worden.

Vandenbroucke wees erop dat de achterstand bij de leveringen van het AstraZeneca-vaccin naderhand wel ingehaald zal worden, ‘maar dit is toch uiterst pijnlijk voor het begin van de vaccinatiecampagne’, stelde hij. ‘Dit is heel slecht nieuws.’

Wat het vaccin van Pfizer-BioNTech betreft, zijn er volgens de minister voor het tweede kwartaal 4,4 miljoen dosissen extra beloofd. En ook in het derde en het vierde kwartaal zouden er extra leveringen komen.

Vandenbroucke wees er nog op volledig afhankelijk te zijn van de farmabedrijven. ‘Deze onzekerheden maken de organisatie van de vaccinatiecampagne heel moeilijk’, klonk het. ‘De Europese Commissie heeft hier een belangrijke rol te spelen. Ze moet stevige standpunten innemen tegenover de industrie om op te eisen wat er beloofd werd.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in