Ook AstraZeneca schroeft leveringen vaccins terug
Foto: REUTERS

Na Pfizer heeft nu ook AstraZeneca laten weten dat het tijdens het eerste kwartaal van dit jaar veel minder vaccins kan leveren dan afgesproken met de Europese Unie. Dat heeft het persagentschap Reuters te horen gekregen van een hoge Europese ambtenaar.

AstraZeneca gaat ervan uit dat de levering met 60 procent teruggeschroefd wordt, van 80 tot 31 miljoen doses. De Britse vaccinmaker wijt dat aan productieproblemen in de Belgische vaccinfabriek van het farmabedrijf Novasep, in Seneffe. Bovendien kan AstraZeneca geen garantie geven dat het de toegezegde 80 miljoen vaccins voor het tweede kwartaal zal ­halen.

Het covid-19-vaccin van AstraZeneca is bovendien nog niet goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap. De verwachting was dat daarover nog deze maand een beslissing zou vallen.

De vertragingen bij Astra­Zeneca zijn slecht nieuws voor de vaccinatiecampagnes in de EU-lidstaten. België heeft 7,5 miljoen vaccins van het Britse bedrijf gereserveerd. Dat komt neer op een kwart van alle coronavaccins die ons land tot nu besteld heeft bij vijf farma­bedrijven.