Reizen voor je plezier mag niet meer, en dat kappersbezoek of die manicure moet nog zeker drie weken uitgesteld. Bekijk hier wat de regering van u verwacht.

1. Verbod op niet-essentiële reizen

Enkel essentiële reizen zijn nog toegelaten vanaf 27 januari tot 1 maart. Reizen met een recreatief karakter, naar of vanuit ons land, zijn tijdelijk verboden.

De regering deelt de essentiële redenen op in vijf categorieën: dwingende gezinsredenen, humanitaire redenen, studieredenen, uitzonderingen voor inwoners van grensregio’s, en professionele redenen.

Onder dwingende gezinsredenen begrijpt de overheid gezinshereniging, bezoeken aan een echtgenoot of partner in het buitenland, verplaatsingen voor co-ouderschap, huwelijken, en begrafenissen van aanverwanten of naasten.

Voor een medische behandeling of om bijstand te leveren aan een oudere, gehandicapte of kwetsbare persoon, mag u ook naar het buitenland. Dat zijn humanitaire redenen. Bezoek aan aanverwanten in palliatieve zorg valt hier ook onder.

Studenten, leerlingen, of stagiairs die moeten reizen voor hun studies of in het kader van een uitwisseling, kunnen dat blijven doen. Ook onderzoekers met een gastovereenkomst worden niet geweerd onder de uitzondering wegens studieredenen.

Wie beroepsmatig moet reizen, kan dat blijven doen.

Grensbewoners mogen de grens oversteken als dit nodig is om hun dagelijks leven voort te zetten, maar enkel voor activiteiten die niet verboden zijn in België.

Verder zijn er ook uitzonderingen voor de zorg voor dieren, verplaatsingen in het kader van juridische verplichtingen, dringende herstellingen voor de veiligheid van een voertuig, en een verhuis.

De essentiële reizen moet u kunnen bewijzen met een verklaring op eer. Eén verklaring is voldoende voor meerdere reizen en moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form.

• Wie vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika terugkomt naar België, wacht tien dagen quarantaine met een test op dag 1 en dag 7.

• Wie niet in België woont en hierheen reist heeft een negatieve PCR-test nodig voor vertrek en bij aankomst.

2. Verlengde isolatie

• Wie de ziekte heeft moet vanaf nu tien dagen in isolatie, in plaats van zeven.

3. Perspectief voor niet-medische contactberoepen

De niet-medische beroepen mogen vooralsnog niet openen. Op 5 februari bepaalt het overlegcomité of ze dat op 13 februari wél mogen, op basis van de epidemiologische situatie op dat moment. Als ze openen, zullen ze zich aan regels moeten houden die strenger zijn dan de vorige keer. De federale regering verlengt de steunpakketten voor de getroffen sectoren.

Ook de heropening van toeristische verblijven en dierenparken zal het overlegcomité herbekijken op 5 februari.

En vergeet niet ...

Bij monde van premier Alexander De Croo riep het overlegcomité nogmaals op de vertrouwde basismaatregelen te blijven respecteren.

• Beperk de contacten met andere mensen zoveel mogelijk.

• Draag een mondmasker.

• Volhard in een goede handhygiëne.

• Telewerk. ‘Bescherm uzelf en uw collega’s’, smeekte de premier. Bedrijven die de regels niet naleven kunnen bovendien nog steeds strenge boetes krijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in