Britse regering ontkent geruchten over uitbreiding premie voor positieve coronatesten
Foto: REUTERS

De Britse regering ontkent berichten in de media die beweren dat alle mensen in Engeland die positief testen op het coronavirus elk 500 pond (iets meer dan 560 euro) zullen ontvangen.

‘Er zijn geen plannen om de speciale betaling te verlengen’, zei een woordvoerder van premier Boris Johnson vrijdag. Momenteel krijgen enkel mensen met een sociale uitkering die niet kunnen telewerken 500 pond als ze positief testen op het coronavirus.

Verschillende kranten hadden gemeld dat de regering de speciale vergoeding wilde uitbreiden om ervoor te zorgen dat mensen het zelfisolement beter zouden naleven. Bovendien wilden ze mensen overtuigen om zich sneller te laten testen. Volgens The Guardian laat namelijk slechts zeventien procent van mensen met symptomen zich testen. Slechts een kwart van de positief getesten houdt zich aan de voorschriften en blijft tien dagen in quarantaine.

Vooral het ministerie van Volksgezondheid pleitte voor een uitbreiding van de maatregel, maar weigerde commentaar te geven op de berichten dat die 453 miljoen pond per week extra zou kosten, twaalf keer zoveel als voorheen. Voor het ministerie van Financiën, daarentegen, was de druk te groot. ‘Het zal niet gebeuren’, klonk het.

In Hongkong ligt een gelijkaardig voorstel op tafel. De regering gaat eenmalig 5.000 Hongkongse dollar, omgerekend bijna 550 euro, uitkeren aan inwoners die positief testen. Dat moet de stedelingen stimuleren zich te laten testen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.