Nieuwe aanhoudingen en verhoren in fraudezaak Nethys
Stéphane Moreau, voormalig PS-kopstuk Foto: ISOPIX

In het dossier Nethys is vrijdagochtend voormalig topman Stéphane Moreau opgepakt. Gisterenavond werd al Mithra-baas François Fornieri aangehouden én Pierre Meyers, de vroegere voorzitter van Nethys, meldt de procureur-generaal van Luik.

Ook voormalig financieel directeur van Nethys Pol Heyse en Bénédicte Bayer, ook een van de voormalige toplui, zijn opgepakt en worden momenteel verhoord. Net als de ex-ceo Stéphane Moreau. Er zijn vermoedens van fraude en vriendendiensten binnen de top van de Luikse intercommunale. Het gaat om zaken als het uitbetalen van riante ontslagvergoedingen en het zich toe-eigenen van de bezittingen van de holding.

Moreau, Heyse en Bayer zouden naar verluidt zelf aanspraak hebben gemaakt op een pot te verdelen ontslagvergoedingen van in totaal zo’n 15 miljoen euro. De voorzitter van het remuneratiecomité, François Fornieri van Mithra speelde daarin een belangrijke rol. Net zoals ex-Nethysvoorzitter Pierre Meyers.

Er zijn aanwijzingen dat Fornieri in ruil de hand mocht leggen op cruciale bedrijven van Nethys zoals Elicio, het vroegere Electrawinds. En dat voor een overnamesom van 2 euro terwijl Elicio de afgelopen 3 jaar opgeteld circa 40 miljoen euro nettowinst maakte. Over 2020 was dat 25 miljoen.

Verduistering

De bal ging eerder deze week aan het rollen, toen de topman van het beursgenoteerde biotechbedrijf Mithra Fornieri verhoord werd en vervolgens gisterenavond aangehouden werd.

De Luikse zakenman wordt formeel beschuldigd van verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt en van misbruik van vennootschapsgoederen.

Net als Fornieri is ook Pierre Meyers, afgevaardigd bestuurder en voorzitter van de beheerraad van Nethys, donderdag al onder aanhoudingsbevel geplaatst. Tegen hem gelden dezelfde beschuldigingen als tegen Fornieri. Voormalig bestuurd Jacques Tison kijkt eveneens tegen deze rij klachten aan, maar hij mocht na verhoor onder voorwaarden weer naar huis.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in