Google dreigt ermee zoekmachine in Australië af te sluiten
Foto: AFP

Internetgigant Google dreigt ermee zijn zoekmachine af te sluiten in Australië. De reden is een voorstel voor een nieuwe gedragscode die Google zou verplichten om te betalen voor links naar nieuwsartikels.

De Google-topvrouw in Australië, Mel Silva, zei in de Australische Senaat dat de wetgeving onwerkbaar is, en dat het bedrijf onmogelijk het financieel risico kan berekenen. Dat meldt het Australische persbureau AAP. ‘De Australische markt verlaten is de enige rationele beslissing als deze code erdoor komt’, zei Silva.

De code werd in december geïntroduceerd in het Australische parlement. Volgens AAPzou Google boetes tot 10 miljoen Australische dollar (6,4 miljoen euro) moeten betalen als ze de uitgevers weigert te betalen voor hun artikels. In eerste instantie zou de wetgeving gelden voor de nieuwsfeeds van Facebook en Google Search.

Premier Scott Morrison antwoordde al op het dreigement van Google. ‘Het is Australië dat de regels opstelt over wat toegelaten is in Australië, en het is ons parlement dat daarover beslist. Zij die bereid zijn binnen dit kader in Australië te werken, zijn welkom. Maar we plooien niet voor dreigementen.’

‘Einde vrije en open internet’

Silva vergeleek uitgevers die moeten betalen om links naar hun content te tonen met een vriend een koffiebar aanraden en dan van de koffiebar een factuur krijgen omdat je hun naam gebruikt hebt. Nog volgens de Google-topvrouw resulteert de Australische wet in het einde van het vrije en open internet.

Donderdag raakte bekend dat Google in Frankrijk zal betalen voor het gebruik van berichten van nieuwsredacties en uitgeverijen. Daarover heeft het, op aandringen van de Franse mededingingswaakhond, een overeenkomst bereikt met een van de grootste Franse uitgeverijen. Het gaat om een deal met de uitgever Alliance de la Presse d’Information Générale, waaronder bijna 300 titels vallen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt en over aparte licenties voor titels van deze uitgever lopen nog gesprekken.