Mithra-topman François Fornieri aangehouden in verduisteringszaak
Foto: BELGAIMAGE

François Fornieri (58), de ceo van het Waalse biotechbedrijf Mithra, is gisteravond door de Luikse onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Dat melden de kranten van Sudpresse. Hij wordt beschuldigd van verduistering gepleegd door een persoon in een openbaar ambt en van misbruik van vennootschapsgoederen.

François Fornieri werd woensdagochtend met twee medebeheerders van de Luikse intercommunale Nethys meegenomen voor verhoor. Zij werden afzonderlijk op de rooster gelegd over hun rol bij het toekennen van in totaal 15 miljoen euro ontslagvergoeding aan drie directeurs van Nethys, terwijl de Waalse regering de lonennet wou terugschroeven. Men vermoedt dat Fornieri in ruil twee filialen van Nethys voor een appel en een ei in de schoot geworpen kreeg.

De drie moesten woensdagnacht op het politiekantoor doorbrengen. Gisteren werd alvast Fornieri onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Of dat ook geldt voor zijn twee medeverdachten is niet duidelijk.

De raad van bestuur van Mithra heeft donderdagavond financieel directeur Christophe Maréchal als interim-ceo benoemd. Dat gebeurt ‘in lijn met de interne governance-code’. Maréchal beschikt over alle ervaring om het leiderschap tijdelijk op zich te nemen, luidt het. De raad van bestuur van het beursgenoteerde bedrijf zegt ook akte genomen te hebben van de aanhouding van zijn topman.

De Mithra-ceo die in Luik bekendstond als succesvolle zakenman wordt al een tijdje achtervolgd door enkele kwalijke dossiers. Die onderzoeken stralen niet alleen af op Luik, maar kunnen ook grote investeerders zoals Marc Coucke in verlegenheid brengen. Eind vorig jaar nam Coucke onverwacht ontslag als voorzitter van Mithra.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in