Nederlandse avondklok gaat zaterdag om 21 uur in
Foto: EPA-EFE

De avondklok in Nederland komt er. Maar ze gaat vanaf 21.00 uur gelden en niet vanaf 20.30 uur. De eindtijd blijft 4.30 uur.

Er werd donderdag nog hevig ­gedebatteerd in de Tweede ­Kamer over de invoering van de avondklok. Vooral het feit dat de regering die al om 20.30 uur wilde laten ingaan, stuitte op veel ongenoegen en onbegrip. Veel partijen wezen op de grote sociale gevolgen van de avondklok. Voor veel mensen zou het draaglijker worden als ze later zou starten. ‘Een later tijdstip kan voor veel gezinnen, kinderen, studenten en werkenden een groot verschil maken’, klonk het in een motie.

Die werd ondertekend door de regeringspartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP en 50Plus, een ruime meerderheid in de Kamer. Het uitstel moet het draagvlak voor de maatregel vergroten. Ontslagnemend premier Mark Rutte zei ook het misschien ‘ietsje later’ zou kunnen dan 20.30 uur, maar niet later dan 21.00 uur. ‘Na die tijd neemt de effectiviteit enorm af.’ Rutte beloofde ook dat hij de scholen zo snel mogelijk weer wil laten opengaan. Voor VVD en CDA was dat een reden om de avondklok toch te steunen.

Er zijn ook uitzonderingen opgelijst. Zo mogen maaltijdbezorgers met een werkgeversverklaring na 21 uur nog de straat op. Mensen die voor hun werk ’s nachts op straat moeten zijn, moeten twee documenten op zak hebben: een ‘Eigen verklaring’ en een werkgeversverklaring. Nederlanders mogen ook hun huisdier uitlaten, zonder de formulieren.

De maatregelen gaan vanaf zaterdagavond in.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig