Wie wordt geëerd in het Oval Office? De keuzes van Biden zijn niet die van Trump
Foto: AP

Nu Joe Biden officieel aan het hoofd van de Verenigde Staten staat, neemt hij ook plaats in het Oval Office. Met een aantal ingrepen reflecteert het officiële kantoor de ambities van de president.

Na een grondige kuis, waarvan de kosten op een half miljoen dollar geraamd worden, kan het Witte Huis ingericht worden. Het Oval Office, het centrum van de macht, krijgt traditiegetrouw extra aandacht. De president legt accenten met eigen spullen en een selectie meubilair uit de vaste collectie van het Witte Huis. Volgens The Washington Postreflecteren zijn keuzes het type presidentschap dat hij ambieert.

Wie wordt geëerd in het Oval Office? De keuzes van Biden zijn niet die van Trump
Midden: Franklin D. Roosevelt. Kloksgewijs vanaf bovenaan links: George Washington, Alexander Hamilton, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln. Bustes van Marthin Luther King (links) en Robert F. Kennedy (rechts). Foto: AP

De Amerikaanse krant kreeg als eerste een tour door het officiële kantoor van Biden, nog voor de president er zelf een voet binnen had gezet. Het centrepiece in het kantoor is een groot portret van president Franklin D. Roosevelt (FDR). Bidens schrijftafel, het Hayes-bureau of Resolute Desk dat al sinds 1880 in gebruik is, kijkt er recht op uit. Roosevelt zetelde van 1933 tot 1945 als president en loodste de Verenigde Staten met zijn New Deal uit de grootste economische crisis van de 20ste eeuw en door de Tweede Wereldoorlog. Zijn portret is ‘een duidelijke knipoog naar een president die het land door verschillende crises heeft geholpen’, aldus The Post.

FDR wordt rechts geflankeerd door de voormalige minister van Financiën Alexander Hamilton en president Thomas Jefferson. Het duo was het vaak grondig oneens met elkaar, maar volgens de woordvoerders van Joe Biden tonen ze net aan dat meningsverschillen cruciaal zijn binnen een democratie. Biden heeft in zijn campagne en bij zijn inhuldiging meermaals zijn wens geuit om de verschillen tussen de Democraten en Republikeinen te overbruggen.

Linksboven prijkt dan weer die andere founding father en eerste president van de VS, George Washington, aan de muur. Hij wordt gepaard met president Abraham Lincoln, die als 16e president leiderschap toonde in de Amerikaanse burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij.

Wie wordt geëerd in het Oval Office? De keuzes van Biden zijn niet die van Trump
Martin Luther King. Foto: The Washington Post via Getty Im

Ook de bustes prediken eenheid en burgerrechten. Zo kijkt Martin Luther King vastberaden het Oval Office in. Hij deelt de tafel met Robert F. Kennedy, wat niet ongebruikelijk is. Ze worden vaak samen geëerd om hun pogingen om de rassenverschillen te overbruggen. Beide leiders bekochten hun politieke strijd met hun leven. In zijn strijd voor burgerrechten werd King geïnspireerd door zijn stadsgenoot Rosa Parks. In 1955 weigerde de zwarte vrouw haar zitje op de bus af te staan aan een blanke passagier. Ook zij wordt geëerd met een buste. Verder is er ook een buste van senator David Webster, die doorheen zijn lange politieke carrière en de burgeroorlog, eenheid preekte.

Wie wordt geëerd in het Oval Office? De keuzes van Biden zijn niet die van Trump
Foto: The Washington Post via Getty Im

Achter de schrijftafel van Biden staat een kastje met familiefoto’s van Biden. Daartussen staat een buste van César Chavez. De leider van de arbeidersbeweging, die ijverde voor betere arbeidsomstandigheden voor immigranten en druivenplukkers, geldt als een icoon van de Mexicaans-Amerikaanse burgerrechten.

Wie wordt geëerd in het Oval Office? De keuzes van Biden zijn niet die van Trump
President Andrew Jackson achter Trump. Foto: Pool/ABACA

Goodbye Andrew Jackson en Winston Churchill

Een belangrijk verschil met het kantoor onder Trump is de exit van het portret van Andrew Jackson, Trumps favoriete voorganger. De 7de en eerste Democratische president zetelde twee termijnen en was in zijn tijd erg geliefd, maar hij hield er ook populistische trekken op na en was een slavenhouder. Ook zijn oorlog tegen de native americans valt allicht niet te rijmen met de waarden die Biden wil uitdragen. Jackson ruimt plaats voor founding father Benjamin Franklin. Volgens The Post symboliseert zijn grote interesse in de wetenschap de strijd tegen het coronavirus.

Ook Winston Churchill wordt (opnieuw) de laan uitgestuurd. Joe Biden geeft geen reden op voor de afwezigheid van de Britse oorlogsleider, maar zijn buste begint uit te groeien tot een opvallend symbool voor het getouwtrek tussen de Republikeinen en de Democraten en de Angelsaksische broederband. Zo zette Trump het beeld opnieuw in het Oval Office, nadat Obama het had geretourneerd aan het Verenigd Koninkrijk. ‘Er zijn maar zoveel bustes die in een bureau passen’, was zijn excuus. George W. Bush kreeg het beeld destijds in bruikleen van de Britten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig