Geen oorzakelijk verband bij zeven overlijdens na coronavaccin
Themabeeld. Foto: fvv

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne zijn in België zeven mensen overleden nadat ze het coronavaccin hadden gekregen. Een oorzakelijk verband tussen de inenting en het overlijden is er niet. Dat blijkt uit cijfers die het geneesmiddelen­agentschap FAGG online heeft geplaatst.

Een week geleden had het FAGG al melding gemaakt van het overlijden van een 82-jarige. In een nieuwe update van de gegevens worden nog zes bijkomende overlijdens gemeld in de periode tot en met dinsdag 19 januari, wat het totale aantal dus op zeven brengt. Er werden in totaal al 100.443 dosissen toegediend in ons land, waarvan het overgrote deel in de woonzorgcentra.

‘We moeten bij deze kwetsbare doelgroep die momenteel wordt gevaccineerd rekening houden met het voorkomen van ernstige gezondheidsproblemen en overlijdens, los van de vaccinatie’, stelt het FAGG. De overleden patiënten waren allemaal ouder dan 75 jaar, vier van hen waren ouder dan 90. De meeste patiënten hadden ook onderliggende aandoeningen die mogelijk hebben bijgedragen tot het overlijden. Bovendien tonen de sterfgevallen verschillende klinische beelden, aldus het FAGG.

In andere woorden, van een oorzakelijk verband tussen de sterfgevallen en de toediening van het coronavaccin is geen sprake.

Bijwerkingen

Sinds de start van de vaccinatiecampagne werden in ons land in totaal 73 meldingen gedaan van vermoedelijke bijwerkingen door het vaccin van Pfizer/BioNTech, op meer dan 100.000 toegediende dosissen. Doorgaans gaat het om bekende bijwerkingen, die beschreven zijn in de bijsluiter en die na een paar dagen alweer verdwijnen. In veertien gevallen ging het om vermoedelijke bijwerkingen die als ernstig werden beschouwd.

Hoe komt het nu dat we zo snel een vaccin hebben? En is het wel veilig? Professor vaccinologie Isabel Leroux-Roels legt het uit in onderstaande video.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig