Glastonbury gaat ook dit jaar niet door
Glastonbury 2017. Foto: AFP

Het Britse muziekfestival Glastonbury moet ook de editie van dit jaar uitstellen vanwege de coronapandemie. De organisatie meldt dat op de festivalwebsite.

‘Met grote spijt moeten we aankondigen dat Glastonbury Festival dit jaar niet zal plaatsvinden’, aldus de organisatie. ‘Ondanks onze inspanningen om hemel en aarde te bewegen, is het duidelijk geworden dat we gewoonweg niet in staat zullen zijn het festival te laten plaatsvinden dit jaar.’ De organisatie werkte een regeling uit voor wie tickets had gekocht en die wil overdragen naar de editie in 2022.

Glastonbury Festival is een van de grootste muziekfestivals ter wereld en op geen tijd uitverkocht. Gewoonlijk zakken meer dan 200.000 mensen af naar het festival.

Normaal zou in juni 2020 de vijftigste editie van het festival hebben plaatsgevonden, met sterren zoals Paul McCartney, Taylor Swift, Diana Ross en Kendrick Lamar. Door de coronacrisis werd het festival toen uitgesteld naar 2021, nu wordt dus gemikt op volgend jaar.

Proefevenement

Glastonbury is het eerste grote muziekfestival dat er officieel de stekker uittrekt. Coachella in Californië, dat normaal plaatsvindt in april, werd wel opnieuw verplaatst naar het najaar.

Primavera Sound in Barcelona, dat gepland is voor het eerste weekend van juni, organiseerde vorige maand wel een proefevenement met sneltesten. Duizend mensen werden uitgenodigd in een concertzaal en getest. Slechts de helft werd toegelaten tot de zaal, de andere helft diende als controlegroep. Acht dagen later werd iedereen opnieuw getest. Slechts twee personen testten toen wel positief en zij maakten deel uit van de controlegroep.

Midden maart duidelijkheid over onze festivals

Of onze muziekfestivals deze zomer zullen kunnen plaatsvinden en in welke vorm, zouden we uiterlijk midden maart moeten weten, heeft Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) afgesproken met de festivalsector. Dat zei hij vorige week in het Vlaams Parlement.

‘Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er voor de festivals opnieuw dingen mogelijk worden die vorig jaar niet mogelijk waren. Maar het is nu nog wat te pril om daar veel over te zeggen. We hebben met de sector afgesproken dat we midden maart kijken wat mogelijk is’, zei Jambon toen.

De organisaties van Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop reageren dan ook voorzichtig op het nieuws. Ze wachten nog af, en verwijzen naar de belofte van de overheid om uiterlijk midden maart voor duidelijkheid te zorgen. ‘We kijken met vertrouwen vooruit’, klinkt het bij Rock Werchter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in