Dries Van Langenhove over vraag parket-generaal om onschendbaarheid op te heffen: ‘Ik kijk ernaar uit’
Dries Van Langenhove werd kort na zijn inverdenkingstelling federaal parlementslid. Foto: BELGA

Het parket-generaal van Oost-Vlaanderen heeft het parlement gevraagd om de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove op te heffen. ‘Ik kijk ernaar uit dat ik eindelijk de kans zal krijgen om mijn naam en die van velen rond mij te zuiveren in de rechtbank’, reageert Van Langenhove.

Het gerecht voert al twee jaar een onderzoek naar Van Langenhove en enkele andere leden van de uiterst-rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden. Dat gebeurde naar aanleiding van een reportage in het VRT-programma Pano in september 2018, waarin te zien was hoe de leden in besloten chatgroepen racistische, antisemitische en seksistische beelden deelden.

Het gerechtelijke onderzoek werd eind november afgerond en meegedeeld aan het parket voor eindvordering. ‘Deze eindvordering werd inmiddels gefinaliseerd. Het parket wenst lastens dhr. Dries Van Langenhove de verwijzing naar de correctionele rechtbank te vorderen voor diverse inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de wapenwetgeving’, aldus het persbericht van het parket van Oost-Vlaanderen.

Van Langenhove heeft de aantijgingen altijd ontkend, en werd kort na zijn inverdenkingstelling federaal parlementslid. Daardoor geniet hij van parlementaire onschendbaarheid, die eerst zal moeten worden opgeheven. Dat kan met een gewone meerderheid in het parlement. ‘Het verzoek hiertoe werd op 14 januari 2021 door de Procureur-Generaal te Gent overgemaakt aan de Voorzitster van de Kamer van Volksvertegenwoordigers’, aldus nog het parket.

Ook voor een aantal andere leden van Schild & Vrienden werd de verwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd.

Van Langenhove: ‘Niets te verbergen’

In een reactie laat Van Langenhove weten op de hoogte te zijn van de vraag van het parket-generaal. Meer nog, hij lijkt er blij mee te zijn. ‘Ik verneem dat het parket van Oost-Vlaanderen me alsnog wil proberen vervolgen. Ik heb al gevraagd om mijn “parlementaire onschendbaarheid” op te heffen. Ik heb namelijk niets te verbergen en bovendien staat er niets strafbaar in het dossier’, klinkt het.

‘Ik kijk ernaar uit dat ik eindelijk de kans zal krijgen om mijn naam en die van velen rond mij te zuiveren in de rechtbank, waar ik hopelijk - in tegenstelling tot in de media - wel een eerlijke kans zal krijgen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig