Nederlandse telecomoperator Youfone landt in België
Themabeeld.

De Nederlandse telecomaanbieder Youfone breidt uit naar België. Het zal dat doen via een huurovereenkomst op het netwerk van Proximus, zo hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Youfone hoopt met uitgebreide keuzevrijheid de komende jaren enkele honderdduizenden klanten te overtuigen, zegt Sjors Hendriks, Youfone-verantwoordelijke voor België.

Youfone gaat vanaf april van start met abonnementen voor mobiele telefonie, en wellicht ook voor vast internet. Ook digitale televisie via een eigen settopbox met Android TV hoort daar bij, maar nog niet meteen. ‘Dat is technisch wat complexer en we moeten afspraken maken met rechtenhouders, wat heel wat tijd kost’, zegt Hendriks. Hij hoopt het tv-platform wel nog dit jaar te lanceren.

In Nederland heeft Youfone meer dan 400.000 klanten. Het gebruikt er het netwerk van de vroegere monopolist KPN, in België wordt het Proximus. Wat Youfone aanbiedt in Nederland, lijkt sterk op wat Proximus in ons land verkoopt via zijn lowcostdochter Scarlet: goedkope bundels of afzonderlijke diensten zonder veel toeters en bellen. Al zal Youfone wel beschikbaar zijn op het snellere glasvezelnetwerk, wat bij Scarlet momenteel nog niet het geval is.

Concrete details en prijzen wil Hendriks nog niet geven. Wel is Youfone van plan om scherpe prijzen aan te bieden. Al wil Hendriks niet beloven altijd de goedkoopste te zijn. ‘We zouden dat heel graag willen en gaan er hard ons best voor doen’, zegt hij.

Keuzevrijheid

Ook wil het bedrijf meer keuzevrijheid geven dan de concurrenten. ‘Er is weinig keuzevrijheid in België, merken we. Er zijn mensen die een pack willen, maar soms zitten ze daar ook in gevangen. Wij gaan afzonderlijke diensten heel erg interessant maken.’ Vrijheid betekent voor Hendriks ook dat onbeperkt vast internet ook echt onbeperkt is. In België geldt vaak een zogenaamde ‘fair use policy’, waarbij zware downloaders op een bepaald moment worden gestraft met lagere snelheden.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop twijfelt eraan dat Youfone een volwaardig alternatief kan zijn voor Belgische consumenten. De consumentenorganisatie wijst erop dat het Proximus zal zijn die zal bepalen hoe concurrentieel Youfone precies kan worden. Test-Aankoop ziet Youfone dan ook eerder als een kleine speler en niet als een echte bedreiging voor de grote operatoren in België.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig