Een politieagente die in 2018 tijdens een patrouille in Anderlecht gefilmd werd terwijl ze racistische en homofobe beledigingen uitte, heeft haar sanctie met succes aangevochten. Dankzij een procedurefout ontloopt ze haar straf. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

In oktober 2018 werd inspecteur Cindy B. gefilmd tijdens een patrouille in de Anderlechtse wijk Kuregem. Ze zit aan een stuur terwijl haar collega filmt. Op de beelden is te zien hoe het politievoertuig het Lemmensplein oprijdt. Vanuit de auto klinken zware technobeats. Op het plein zingt B. of haar collega die op de passagierszetel zit: ‘Lemmens Lemmens, allemaal makakken. Lemmens, we zijn niet bang. Fuck you!’

Later rijdt B. verder naar het gemeentehuis van Anderlecht. ‘Putain, bende janetten’, beschrijft een van de twee het gemeentebestuur. Daarmee bedoelen de agentes waarschijnlijk dat ze vinden dat de burgers in de wijk niet streng genoeg worden aangepakt omdat het gemeentebestuur te bang is. In Kuregem hebben al enkele rellen plaatsgevonden. Wat verderop richting Albertplein zingt B.’s collega vanop de passagierszetel: ‘Albertplein, wat stinkt het hier.’

De commissaris van beide inspecteurs krijgt het filmpje doorgespeeld en is geschokt. Hij stelt een verslag op voor toenmalig korpschef Patrick Evenepoel, schrijft Het Laatste Nieuws. Evenpoel vindt de feiten ernstig genoeg om hen een voorlopige schorsing op te leggen van één maand, met een inkomstenverlies van 25 procent. Even later beslist de tuchtraad om hun loon te verlagen, een zware tuchtstraf die net onder ontslag valt.

Drie dagen te laat

De inspecteur die op de passagierszetel zat verlaat het korps maar zou nog wel actief zijn bij de politie ergens anders. B. vecht de beslissing echter aan omdat ze vindt dat de schorsing ‘een aanslag was op haar geweten en eer’, aldus de krant. De Raad van State bevestigde haar schorsing, maar verwierp de terugzetting in wedde omdat er sprake was van een procedurefout. De vrouw kreeg haar straf drie dagen te laat van de tuchtraad. De raad voorziet strenge termijnen en als die overschreden zijn, vervalt elke straf.

De politie van Anderlecht draait nu op voor alle gerechtskosten en haar advocaat. Mogelijk moeten ze ook haar inkomstenverlies terugbetalen. B. zou nog altijd in dezelfde zone werken. Het parket van Brussel zou volgens de krant overigens ook ingelicht geweest over haar wangedrag, maar haar dossier geseponeerd hebben.

De huidige korpschef Jurgen De Landsheer noemt het hele voorval in Het Laatse Nieuws ‘pijnlijk’ en pleit voor een aanpassing van de tuchtprocedure.

Derde keer

Het is de derde keer op korte tijd dat de Brusselse politie negatief in het nieuws komt. Vorige week stierf Ibrahima Barrie nadat hij onwel was geworden in een Brussels ­politiecommissariaat. Het overlijden leidde tot zware ­rellen in Brussel.

Dinsdag stierf een dertiger in een Brusselse politiecel bij een ander commissariaat. Volgens de autopsie werd hij niet geslagen maar het is niet duidelijk waaraan hij overleed. Het toxicologisch onderzoek brengt mogelijk meer informatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig