camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

het kookpunt een kookboek, 450 klassiekers

Bloemkool, romanesco en broccoli met dip van tomaten en sesamzaad

‘Seppe Nobels bewijst dat groenten veel meer zijn dan bordvulling. Hij verwerkt ze in krachtige, hedendaagse bereidingen en laat zien hoe divers en lekker je ermee kunt koken. In zijn trendy zaak is het telkens uitkijken naar de lichte combinaties die hij heeft bedacht.’ Hiermee gaf Michelin aan waarom Nobels’ restaurant een groene Michelinster kreeg. In Een kookboek verzamelde hij 450 recepten die iedereen makkelijk in zijn eigen keuken kan bereiden. Voor DS Avond selecteerde de chef zelf vijf gerechten uit het boek.

donderdag 21 januari 2021 om 16.55 uur

Groenten: veel meer dan bordvulling. Heikki Verdurme

Ingrediënten:

voor 4 personen
- 1/2 bloemkool
- 1/2 romanesco
- 1/2 broccoli
- 4 eetlepels druivenpitolie
- 20 g gember, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 6 takken tijm, in grove stukken
- 6 takken dragon, in grove stukken
- 40 g boter
- peper
- zout
- 3 eetlepels sesamzaad + extra
- 1 chilipeper, gesnipperd
- 1 eetlepel olijfolie
- 8 kerstomaten
- 1 mango

Bereiding:

- Snijd de bloemkool, de romanesco en de broccoli in roosjes. Blancheer ze 2 minuten in gezouten water en koel af in ijswater zodat ze hun kleur houden.
- Verhit de druivenpitolie in een grote pan. Stoof de kolen 3 minuten met de gember, de helft van de knoflook en de helft van de sjalotten. Kruid met de tijm en de dragon. Doe er de boter bij. Breng op smaak met peper en zout.
- Rooster het sesamzaad zonder vetstof in een pan met antiaanbaklaag. Stoof de chilipeper samen met de resterende knoflook en de sjalotten in de olijfolie. Doe er de kerstomaten bij. Laat inkoken. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukken. Mix het tomaten-mangomengsel in de blender tot coulis en laat afkoelen.
- Doe de kolen in een schaal en serveer met de tomaten-mangocoulis. Werk af met geroosterde sesamzaad.

De podcasts van De Standaard