Coronacijfers verder in licht dalende lijn
Foto: BELGA

Het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames blijft nog steeds traag afnemen. Het aantal overlijdens zakt onder de grens van gemiddeld 50 per dag. Ondertussen zijn 1,38 procent van de inwoners van België gevaccineerd tegen het virus.

Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers die gezondheidsinstituut Sciensano vrijgeeft. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in ons land is in de periode tussen 11 en 17 januari wel opnieuw gedaald in vergelijking met de week ervoor. Gemiddeld werden per dag 1.972,9 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling met 6 procent.

De meest recente definitieve cijfers zijn van afgelopen zondag, traditioneel de dag van de week waarop de minste testen worden afgenomen. Op de 17de waren er 713 positieve tests, duidelijk minder dan de 856 van de zondag daarvoor.

De positiviteitsratio van het aantal afgenomen tests blijft ook bijna onveranderd. Uit de recentste gegevens blijkt dat gemiddeld 5,3 procent van de afgenomen testen een besmetting aantoont. Een week eerder was dat 0,1 procent meer.

Het reproductiegetal bedraagt momenteel 1,03, tegenover 1,02 gisteren. Het reproductiecijfer van het coronavirus klimt voor het eerst sinds december opnieuw boven de 1, maar volgens Sciensano geeft dat een wat vertekend beeld: dat reproductiegetal is alleen op het aantal ziekenhuisopnames gebaseerd.

Ook de andere parameters dalen, maar daar gaat het eveneens traag. Het aantal ziekenhuisopnames lag tussen 14 en 20 januari op gemiddeld 123 per dag, een daling met 2 procent. Dinsdag was wel een uitschieter, met 183 opnames. Er liggen nu 1.937 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 336 op intensive care. Dat zijn er respectievelijk 1 en 7 procent minder dan een week eerder.

Tussen 11 en 17 januari werden gemiddeld 48,6 nieuwe overlijdens per dag gemeld, of een daling met 11 procent. In totaal zijn nu al 20.572 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken.

Ondertussen gaat de vaccinatiecampagne ondanks de leveringsproblemen door. Dinsdag stond de teller op 126.328 personen die minstens één keer gevaccineerd zijn. Dat komt neer op 1,38 procent van de inwoners van ons land. De vaccinatiegraad is het hoogst in Wallonië, waar 1,59 procent van de mensen al een prikje kreeg, tegenover 1,3 procent in Vlaanderen en 1,13 procent in Brussel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig