Pompeo, Bannon en co. mogen China niet meer binnen vanwege ‘gekke manoeuvres’
Steve Bannon. Foto: EPA-EFE

China heeft sancties opgelegd aan 28 Amerikanen, onder wie voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en gewezen adviseur Steve Bannon. De reden: ‘crazy moves’. Op de achtergrond speelt de Oeigoerse kwestie.

De mededeling van China’s ministerie van Buitenlandse Zaken kwam er donderdag, enkele minuten nadat Joe Biden was ingezworen als president. Het ministerie neemt de beslissing vanwege ‘een reeks gekke manoeuvres die de Chinese interne keuken ernstig verstoord hebben, de Chinese belangen geschaad, het Chinese volk beledigd en de Chinees-Amerikaanse relaties ontwricht’, meldt Reuters. Donald Trump zelf lijkt buiten schot te blijven.

Behalve de namen van Mike Pompeo en Steve Bannon – die laatste kreeg vandaag nog een ‘presidential pardon’ van Trump – springt ook die van John Bolton in het oog. De man met de opvallende snor was ruim een jaar Trumps veiligheidsadviseur. Andere ex-officials op de lijst zijn Peter Navarro (topman handelsbeleid onder Trump), Robert O’Brien (veiligheidsadviseur), David Stilwell (topman voor Oost-Azië op Buitenlandse Zaken), Matthew Pottinger (veiligheidsadviseur), Alex Azar (minister van Volksgezondheid) en Kelly Craft (VN-ambassadeur).

‘Deze personen en hun dichte familie wordt het verboden om Hongkong, Macau en het vasteland van China te betreden. Zij en de bedrijven en instellingen waarmee ze verbonden zijn, krijgen ook een verbod om nog zaken te doen met China’, klonk het nog in de mededeling.

Oeigoeren

De sancties van China komen er nog geen etmaal nadat Mike Pompeo op zijn laatste dag in functie China had beschuldigd van een genocide en misdaden tegen de mensheid in China’s westelijke provincie Xinjiang, waarbij Oeigoeren en andere minderheidsgroepen geviseerd worden.

China heeft beschuldigingen van misbruiken in Xinjiang al meermaals ontkend, hoewel de VN al hebben vastgesteld dat minstens 1 miljoen Oeigoeren en andere moslims opgesloten zitten in kampen daar.

‘Pompeo heeft zoveel leugens verteld de voorbije jaren, dit is er gewoon nog één’, reageerde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken daarop. ‘Hij is berucht om zijn bedrog en gedraagt zich als een clown.’

Antony Blinken, normaal Pompeo’s opvolger op Buitenlandse Zaken, deelt inzake de Oeigoerse kwestie de visie van Pompeo. ‘Mannen, vrouwen en kinderen in concentratiekampen dwingen, en daarbij proberen hen te heropvoeden in de ideologie van de Communistische Partij, dat wijst allemaal op een poging tot een genocide’, zei Blinken.

China zegt dat het ernaar uitkijkt om samen te werken met Bidens nieuwe regering. ‘We hopen dat die rustig een eigen, redelijk oordeel kan vormen over Xinjiang en andere issues.’