Mike Pence applaudisseert voor Biden tijdens eedaflegging
Foto: AP

Vicepresident Mike Pence was er niet om zijn baas, de vertrekkende president Donald Trump, uit te zwaaien. Hij woonde wel de inauguratie van Joe Biden bij, waar Pence voor hem applaudisseerde.

Aftredend vicepresident Mike Pence en zijn vrouw Karen waren aanwezig bij de beëdiging van Joe Biden. Volgens Biden, die heeft gezegd vereerd te zijn door de aanwezigheid van Pence, is dat van belang om continuïteit te onderstrepen.

Pence was er echter niet om zijn baas uit te zwaaien. De vertrekkende president Donald Trump heeft zich niet aan de traditie gehouden en heeft de inauguratie van zijn opvolger aan zich voorbij laten gaan. Dat gebeurde ruim 150 jaar geleden voor het laatst. Wel gaf Trump een afscheidsspeech op de vliegbasis Joint Base Andrews. Tijdens de eedaflegging van Biden was ook te zien dat Pence applaudisseerde.

Trump sprak ook niet met zijn opvolger Joe Biden. Pence heeft volgens Amerikaanse media vorige week wel een telefoongesprek gehad met zijn opvolgster Kamala Harris.

De relatie tussen Trump en zijn vicepresident is verslechterd sinds Pence op 6 januari de verkiezingsoverwinning van Biden bevestigde voor het Amerikaanse Congres.