‘Trump overweegt oprichting nieuwe politieke partij’
Foto: REUTERS

De afscheidnemende Amerikaanse president Donald Trump overweegt een nieuwe politieke partij op te richten. Dat schrijft de krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Trump heeft het idee de afgelopen dagen met medewerkers en vertrouwelingen besproken. Hij zou invloed willen blijven uitoefenen als hij het Witte Huis woensdag verlaat.

De president, nu nog Republikein, zou hebben gezegd dat hij de partij de ‘Patriot Party’ zou willen noemen. Trump ligt sinds de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers eerder deze maand overhoop met het Republikeinse partij-establishment.

Meerdere Republikeinse kopstukken, onder wie de invloedrijke Senaatsfractieleider Mitch McConnell, hebben gezegd dat Trump schuld draagt voor de aanval op het parlementsgebouw in Washington, waarbij vijf doden vielen.

Populariteit bij rechterflank

Hoewel volgens een laatste peiling slechts 33 procent van de Amerikanen Trump nog als president ziet zitten, geniet hij nog aanzienlijke populariteit onder Republikeinse kiezers, en dan vooral aan de rechterflank van de partij.

Het Witte Huis wilde geen reactie kwijt aan The Wall Street Journal. Hoe serieus Trumps plannen voor een nieuwe partij zijn, is nog onduidelijk. Zo’n plan zou veel tijd en geld kosten. Partijen naast de Republikeinse en de Democratische partij weten in Amerikaanse presidentsverkiezingen doorgaans nauwelijks kiezers te trekken.

Als Trump zijn plannen doorzet, kan hij veel weerstand verwachten van de Republikeinen, die er niet op zitten te wachten dat kiezers weglopen.

Niet lang na het nieuws raakte bekend dat Trump gratie verleent aan zijn ex-adviseur Steve Bannon. Het is nog niet duidelijk of Bannon mee achter het idee zit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in