Duitsland verlengt lockdown tot Valentijn, ook scholen blijven toe
Merkel tijdens een overleg. Foto: epa

Duitsland blijft nog tot 15 februari in harde lockdown. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel dinsdag bekendgemaakt na overleg met de deelstaatspremiers. De mondmaskerplicht wordt strenger in winkels en op het openbaar verkeer. Daar moeten de Duitsers FFP2-maskers dragen.

Het aantal besmettingen in Duitsland blijft hoog en er heerst ongerustheid over de Britse coronavariant. ‘We moeten nu handelen’, zei Merkel na overleg met de ministers-presidenten. ‘Er is nog tijd om het gevaar om te buigen. Anders zullen de cijfers fors stijgen.’

Duitsland besloot vorige maand scholen, cafés, restaurants, niet-essentiële bedrijven, winkels en culturele instellingen te sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, in elk geval tot 10 januari. Begin januari werden die maatregelen al verlengd tot 31 januari, nu komt er opnieuw een verlenging. Ook de scholen zullen tot eind februari de deuren dicht moeten houden.

Geen stoffen maskers

Op het openbaar vervoer en in de winkels worden professionele maskers zoals de OP-, KN95- en FFP2-maskers verplicht. Met een (zelfgemaakt) stoffen masker mag je niet meer de bus of trein op. Die maatregel was eerder al ingevoerd in Beieren, maar wordt nu doorgetrokken naar het nationale niveau.

Qua sociaal contact wordt aan inwoners gevraagd om maximaal één persoon uit een ander huishouden ontvangen. Bedrijven worden aangemoedigd om mensen ook zo veel mogelijk van thuis uit te laten werken, al zeker tot midden maart. Mensen die wonen in gebieden waar gedurende een week meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden vastgesteld, mogen niet verder dan 15 kilometer van huis gaan.

Reizigers uit vrijwel alle landen die in Duitsland uit risicogebieden aankomen, moeten twee keer een coronatest ondergaan. Ook al is de eerste test negatief, toch is een quarantaine van vijf dagen verplicht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in