Overzicht | Uitbraken in Aalst, Edegem, Kontich, Mechelen en Houthulst, leerlingen massaal getest
Foto: BELGA

In verschillende gemeenten, verspreid over Vlaanderen, worden hele scholen getest, nadat er een uitbraak van het coronavirus heeft plaatsgevonden. In Edegem, Kontich, Houthulst en Aalst gaat het om de Britse variant.

Aalst

Basisschool De Brug in Aalst sluit woensdag dan toch de deuren, nadat negen leerlingen dinsdag positief hebben getest. Achttien leerkrachten moeten in quarantaine, wat het onmogelijk maakt de school open te houden. Er blijken besmettingen in zes klassen

Dinsdag zijn alle leerlingen en het voltallige personeel getest. Vermoedelijk raakte een leerling besmet met de Britse variant van het coronavirus via zijn vader. Enkele leerlingen werden preventief in quarantaine geplaatst.

Edegem

Zondag werd duidelijk dat twee meisjes uit het zesde leerjaar uit de basisschool Olfa Elsdonk in de Antwerpse gemeente Edegem besmet waren met de Britse variant van het coronavirus. De basisschool kondigde samen met de aanpalende kleuterschool een sluiting aan. Ook de middelbare school het Sint-Jozefinstituut in Kontich sloot de deuren, omdat de moeder van een van de meisjes daar werkt en besmet raakte.

Zowel de leerlingen en het personeel van beide scholen zijn maandag getest. Bij Olfa Esdonk zijn twee extra besmettingen met de Britse varianten teruggevonden en een andere leerling testte positief op covid-19. Drie positieve gevallen op 600 geteste personen, dus. De kinderen die positief hebben getest, moeten met het volledige gezin in isolatie en alle gezinsleden moeten een test ondergaan.

Donderdag volgt er een tweede testronde voor de leerlingen. Wie dan opnieuw negatief test, mag uit quarantaine. Kinderen die geen test ondergaan, moeten met het hele gezin tot en met maandag 25 januari in quarantaine blijven. Wie in tussentijd symptomen vertoont, moet – zoals de standaardregels zeggen – zijn huisarts contacteren. In principe opent Olfa Elsdonk maandag opnieuw de deuren voor wie twee keer negatief testte.

Kontich

In de Sint-Jozefschool in Kontich zijn enkele leerlingen en leerkrachten besmet met covid-19, vermoedelijk ook met de Britse variant van het virus. Dat wordt vannacht nog verder onderzocht.

De school kan maandag weer open. De besmette leerlingen moeten uiteraard in quarantaine blijven. Wie ook later deze week negatief test, mag maandag naar school, in de hoop dat er dan voldoende leerkrachten kunnen komen werken, zegt burgemeester Bart Seldeslachs. Woensdag communiceert hij uitgebreider over de testresultaten. ‘Het was geen overdreven maatregel om de school te sluiten. Wij zijn voorzichtig geweest.’

Mechelen

Op de kleuter- en lagere school Sint-Pieter in de Mechelse wijk Nekkerspoel werden ‘meerdere covid-19-besmettingen’ vastgesteld. Het gaat om vijf leerkrachten en twee leerlingen. De school en de bijhorende kinderopvang gaat daarom met onmiddellijk ingang dicht tot en met maandag 25 januari. Er wordt overgegaan op afstandsonderwijs. ‘De uitbraak is relatief beperkt, we hopen dat een week sluiting voldoende zal zijn’, zegt administratief bediende Annemie De Smet. Het zou niet gaan om de Britse variant.

‘Op basis van de risicoanalyse werd er beslist om alle 210 leerlingen, leerkrachten en het schoolpersoneel te laten testen’, zegt de Mechelse burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld). Vrijdag, dag zeven na het laatste risicocontact, zullen alle leerlingen en personeel getest worden door het mobiele testteam van het UZA dat daarvoor ter plaatse komt.

Houthulst

In woonzorgcentrum De Groene Verte in het West-Vlaamse Houthulst werd een uitbraak met de Britse variant van het coronavirus vastgesteld: twee derde van de bewoners raakte besmet. Zeven bewoners zijn al overleden.

Alle schoolgaande leerlingen en leerkrachten worden dinsdag getest. Het aantal coronabesmettingen steeg de afgelopen week snel in de rest van de gemeente.

Lees meer over de opmars van de Britse variant in België

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in