Ondanks dat er in ons land meer mutaties van het coronavirus worden aangetroffen, gaat de algemene evolutie nog steeds de goede kant uit. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht bij een toelichting van de dagelijkse coronacijfers. Dat de Britse variant van het coronavirus aan een opmars lijkt, is volgens hem ‘een typisch proces van Darwiniaanse evolutie’, en ook deels te wijten aan een gerichte opsporing.

Van Gucht stelt uitdrukkelijk dat het nog steeds de goede kant uit gaat, al is er volgens hem al sinds eind november sprake van een ‘fragiel evenwicht’ met besmettingen ‘op een niveau dat veel hoger ligt dan we zouden willen’: ergens tussen de 2.000 en 3.000 nieuwe besmettingen per dag. Maar het aantal uitbraken en de omvang ervan neemt nog af in woonzorgcentra. En in scholen waren er de eerste week na de kerstvakantie minder gevallen dan de week na de herfstvakantie.

Opsporing

Dat er de voorbije dagen meer pessimisme is over de zogenaamde Britse variant, verandert niet veel aan de zaak. ‘Er zijn de voorbije dagen meer en meer meldingen van de meer besmettelijke varianten: zondagavond was er al sprake van 91 Britse en 7 Zuid-Afrikaanse. Dat aantal zal wellicht nog stijgen’. Maar een sluitende indicator over de verspreiding is dat niet. ‘Er wordt heel specifiek naar gezocht naar stalen waarvan men vermoedt dat ze besmet zijn met deze varianten, bijvoorbeeld op basis van de reisgeschiedenis’.

Volgens Van Gucht zal de manier waarop gezocht wordt naar de oorsprong van het virus worden aangepast. Nu gebeuren die tests gericht en is minder van 5 procent van de positieve tests besmet met deze variant. Het is de bedoeling om te evolueren naar een systeem waarbij stelselmatig één op de vijftig positieve stalen ‘genetisch gekarakteriseerd’ wordt. Ook bij uitbraken zou wel nog specifiek gezocht worden. Dat moet voor een representatiever beeld van de verspreiding van de mutaties zorgen.

‘Geen ergere ziekte’

Maar zelfs al rukt de Britse variant op, dan nog is dat niet abnormaal. ‘Dit vertegenwoordigt het normale proces van competitie tussen varianten, met uiteindelijk een selectie van het meest fitte virus. Dit is een typisch proces van Darwiniaanse evolutie.’

Bovendien veranderen de mutaties eigenlijk niets aan de ziekte zoals we die kennen. ‘Er zijn nog steeds dezelfde symptomen. Dit is geen ergere ziekte dan we reeds gewend zijn’, stelt Van Gucht. Het is dan in de eerste plaats belangrijk om het virus ‘als geheel te blijven bestrijden, los van alle varianten’.

‘Goed gedocumenteerd’

Ook de voorzorgsmaatregelen blijven dezelfde: afstand houden, handen wassen, contacten en verplaatsingen beperken. Ook de bestaande mondmaskers blijven even goed beschermen: een FFP2-masker is niet nodig.

Daarbij komt dat de Britse variant ook al goed gedocumenteerd is. ‘Dit is een variant met een pak papieren, veel andere varianten zijn nog sans-papiers’.

1 januari

Het aantal besmettingen neemt op basis van de meest recente data af met 2 procent per week. Die daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen zal zich de komende dagen wellicht blijven doorzetten, vermoedt Van Gucht. De vergelijking van het aantal besmettingen houdt nu ook meer steek: sinds vandaag wordt 1 januari niet meer meegenomen in de statistieken. We vergelijken dus weer weken met telkens vijf werkdagen en twee weekenddagen.

Vaccinaties

Meer dan 100.000 inwoners en werknemers van woonzorgcentra hebben al een eerste dosis van een coronavaccin gekregen. Daarmee zit ons land op schema om tegen het einde van deze maand alle bewoners en inwoners van de woonzorgcentra te vaccineren.

Dirk Ramaekers van de taskforce vaccinatie wees erop dat er ook in de ziekenhuizen wordt gestart met het toedienen van 86.000 Pfizer-vaccins aan zorgverleners. ‘Daarbij starten we op de spoedgevallen, de intensieve zorg en de covid-afdelingen.’ Van het Moderna-vaccin worden in eerste instantie 8.000 dosissen verdeeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig