West-Vlaamse gouverneur zet verbod op buitenschoolse activiteiten na twee uur al on hold
Decaluwé werd al snel teruggefloten.

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, kondigde maandagmiddag een verbod af op alle culturele, sport- en jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan twaalf jaar in zijn provincie, maar hij werd al snel teruggefloten door zijn partijgenoten.

De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in Houthulst lag aan de basis van de beslissing om alle culturele, sport- en jeugdactiviteiten voor kinderen jonger dan twaalf jaar voorlopig op te schorten. Even later zwakte de gouverneur het verbod echter al af: activiteiten in de buitenlucht mogen wel nog, klonk het. Nauwelijks enkele minuten later werd het verbod dan helemaal on hold gezet, op vraag van Vlaamse minister van Jeugd Benjamin Dalle, een partijgenoot van de gouverneur.

Die laatste heeft maandagmiddag meteen contact opgenomen met Decaluwé, bevestigt zijn kabinet. ‘Voor veel kinderen en jongeren zijn die activiteiten een belangrijk lichtpunt in deze moeilijke tijden’, zegt zijn woordvoerder. ‘Dit was geen goeie beslissing.’ Bovendien is het jeugdwerk goed georganiseerd en zijn er deze zomer bijvoorbeeld amper coronabesmettingen vastgesteld op jeugdactiviteiten en -kampen, klinkt het.

Het verbod op jeugdactiviteiten in West-Vlaanderen staat on hold, maar dat wil nog niet zeggen dat het er binnenkort wél zit aan te komen. ‘Voor de minister is dat echt een van de allerlaatste opties’, is zijn woordvoerder duidelijk.

Intussen heeft ook CD&V-voorzitter Joachim Coens contact opgenomen met Decaluwé. Coens plaatste eerder op Twitter al vraagtekens bij de aankondiging van de gouverneur. Decaluwé zelf noemt de verkeerd gelopen communicatie over het verbod ‘een samenloop van misverstanden’.

Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA) liet ook al weten het verbod op activiteiten voor kinderen te betreuren. ‘Zeker als je dit als alleenstaande maatregel neemt, geef je te kennen dat kinderen de motor zijn van deze besmettingen, wat gewoon niet klopt.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in